Valóban megszavazzák a nyelvvizsga-követelmények enyhítéséről szóló rendeletet?

Már a Parlament előtt áll az a friss kormányzati javaslat, amely jelentős részben módosítaná a felsőoktatási törvényt. A módosítás értelmében a kormány átalakítaná a nyelvvizsga-kötelezettséget, amely rendelet kimondja hogy a diplomát csak nyelvvizsga-bizonyítvány birtokában lehet megszerezni.

A Parlament folyamatosan vitákat folytat a nyelvvizsga-kötelezettséget átalakító törvényjavaslat ügyében, melyről az eddigi értesülések szerint a november 21-i héten hozhatnak tényleges döntést – derül ki az országház üléstervéből. A módosítás több ponton is átalakítaná a felsőoktatási törvény működését.

Az egyik ilyen változtatás, hogy a felsőoktatási intézmények autonómiáját megnövelve, minden egyetem és főiskola maga dönthet majd arról, hogy pontosan milyen nyelvi követelményekhez köti a diploma megszerzését. Ez azt jelenti, hogy ha az intézmény vezetősége úgy rendelkezik, akkor a hivatalos oklevél megszerzéséhez már nem lesz szükség egy középszintű (B2-es), komplex nyelvvizsgára.


nyelvvizsga.hu, egyetemisták, egyetemisták haladnak az intézmény felé

forrás: pexels.com


A kormány jelenlegi álláspontja szerint

a nyelvvizsga és nyelvismeret nem ugyanaz.

Pósán László országgyűlési képviselő az elhangzottakra reagálva egyetértett a HÖOK álláspontjával, a nyelvismeret és nyelvvizsga nem feltételezi egymást, tehát az nem egy és ugyanaz.

„Az egyetemi világ nem nyelviskola, a szaknyelvet kell megtanítani.”

– hangsúlyozta, hozzátéve: a legtöbb helyen a szükséges infrastruktúra meg is van. Ebből a szempontból nincs probléma, csak jobban kell működtetni.

György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár jelezte azt is: a koronavírus-járvány idején a nyelvvizsga-amnesztia hatására több mint 140 ezer diplomát adtak ki, amely megfelelt a munkaerőpiac elvárásainak, a munkáltatók ugyanis nyelvi kompetenciát várnak el, nem nyelvvizsgát.

„A diplomához kötött kötelező nyelvvizsga egyedi magyar szabályozás volt, máshol nincsen hasonló az Európai Unióban.”

Fontos tudnivaló, hogy ha a Parlament végül megszavazza a módosításra vonatkozó javaslatot, akkor azok a végzett hallgatók akik 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát, az újdonsült törvény értelmében már nyelvvizsga nélkül is megkaphatják diplomájukat.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI