Újabb kifejezésekkel bővül a brit jelnyelv

Jelnyelvi szakértők és siket tudósok több száz új jelet készítettek a brit jelnyelvhez, mely így már a klímaváltozással kapcsolatos kifejezésekkel is rendelkezik – jelentette be pénteken a BBC brit közszolgálati hírportál.


Az új jelekkel kibővített, ún. „BSL-szókincs” így már olyan, az éghajlatváltozással kapcsolatos kifejezéseket is tartalmaz, mint az „üvegházhatású gáz” és a „karbonlábnyom”, melyekre eddig nem voltak hivatalos jelek. Idáig a gyermekeknek és a tanároknak gyakran hosszú és összetett tudományos kifejezéseket kellett ujjal leírniuk. A legújabb jelnyelvi kifejezések a biodiverzitás, az ökoszisztéma, a fizikai környezet, a szennyezés és klímaváltozás témájával foglalkoznak.

„A tudományos kifejezéseket tökéletesen leíró jeleket próbáltunk létrehozni”

– mondta a siket Audrey Cameron, az Edinburgh-i Egyetem jelnyelvi projektjének vezetője, amely nemrég 200 új környezettudományi kifejezéssel egészítette ki a jelnyelv szótárát.

Cameron közölte, hogy a szókincs hiánya miatt a saját tudományos pályafutása során több fontos találkozón és beszélgetésen sem tudott érdemben részt vállalni.

„Egy kutatásban 11 évig vettem részt, ezalatt számos találkozón is jártam, de soha nem tudtam igazán részese lenni ezeknek, mert nem értettem mit mondanak az emberek. Szerettem volna beszélni az emberekkel a kémiáról, de egyszerűen nem tudtam”

– magyarázta Cameron a BBC Newsnak.


nyelvvizsga.hu, jelnyelvet beszélő hölgyek, két nő jelnyelvvel kommunikál az asztal mellett ülve

forrás: pexels.com


A jelek fejlesztésének folyamatát ismertetve Cameron kifejtette, hogy az iskolai tantervben szereplő kifejezésekből készítenek egy listát és azokból alkotnak pontos, de egyben vizuális jelentéssel is felruházott nyelvi jeleket. Egy glasgow-i biológiatanár, Liam McMulkin is részt vett a Skót Érzékszervi Központ által folytatott új jelalkotási folyamatban, és szerinte a jelnyelv szépsége az, hogy vizuális nyelv, különösen a tudomány számára.

„A tudományban van néhány elvont fogalom, de a jelnyelv valóban segíthet a gyerekeknek megérteni ezeket”

– közölte McMulkin. Elmagyarázta, hogy míg a jól halló emberek folyamatosan tanulnak és ismeretekre tesznek szert a környezetükben, addig a siketek nagyon sok információról maradnak le.

„Ezért olyan fontos, hogy a természettudományos órákon használjuk a jelnyelvet az iskolákban. Lehetővé teszi a siket gyermekek számára, hogy a természetes nyelvükön tanuljanak

– magyarázta McMulkin. A részben a Royal Society által finanszírozott, 2007 óta futó tudományos projekt már 7000 új jellel bővítette a BSL szótárát.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI