Továbbra is nagy az igény a nyelvvizsgák iránt

A járványhelyzet előtti évek első felében nagyjából 40 ezer nyelvtanuló állt neki a nyelvvizsga megszerzésének. Úgy tűnik, a nyelvvizsgázás iránti érdeklődés nem csökken, sőt mi több, egyre jobban növekszik!

A koronavírus által okozott járványügyi helyzet ellenére továbbra is nagy a nyelvvizsga iránti érdeklődés. Összesen 3140-en vettek részt az Euroexam International által létrehozott online felmérésen, melyből kiderül, hogy a nyelvoktatásban szereplő tanulók közel háromnegyede (nagyjából 77 százaléka) szeretett volna idén is nyelvvizsgázni; ezt a jelentkezők a járványhelyzet előtti időszakban nyilatkozták. A résztvevők további százaléka nem tervezett nyelvvizsgát, de ha a felvételin plusz pontokat kapna érte, akkor nagy valószínűséggel elgondolkozna rajta.

A felmérés alkalmával a megkérdezettek több mint 90 százaléka kipróbálná az otthoni környezetben történő online (azaz internetes) nyelvvizsgát. A jelentkezők nagy része szerint ez lenne jelenleg az egyetlen elfogadható, frappáns megoldás, 32 százalék szerint pedig fontos szempont, hogy az online nyelvvizsga ne térjen el a már megszokott, hagyományos nyelvvizsga módszereitől. A tanulók néhány százaléka (ez 185 személyt jelent) ódzkodik a szituációtól, s nemet mondott az online nyelvvizsga adta lehetőségre.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 90 százaléka rendelkezik az internetes nyelvvizsgázáshoz szükséges eszközökkel, így megfelelve a kritériumoknak.

A nyelvtanulók 78 százalékának van a tulajdonában beépített webkamerával és mikrofonnal felszerelt laptopja, 12 százalék pedig olyan asztali számítógéppel rendelkezik, melyhez mind webkamera mind pedig mikrofon is csatlakoztatható.

Az Euroexam International felméréséből kiderül, hogy a nyelvoktatásban résztvevők kétharmada komplex nyelvvizsgát kíván tenni a jövőben, részvizsgán pedig majdnem 30 százalék szeretne részt venni. Az idei évben a felvételire vonatkozó könnyítés szerint a tanév során megszerzett sikeres írásbeli vagy szóbeli nyelvvizsga után továbbra is jár a komplex vizsgáért más években is megszerezhető többletpont.