Továbbra is csökken a nyelvvizsgázók száma

A 2020-as évről készült adatok alapján az előző év novemberéig nagyjából 77 ezren tettek nyelvvizsgát, míg ez a szám 2019-ben 124 ezer volt.

A felmérés az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga oldalán érhető el.

– Körülbelül 40 százalékos a csökkenés, mert kevesebben felvételiztek felsőoktatásba. Ez annak a következménye, hogy nyelvvizsga nélkül is át lehetett venni a diplomát, de jelentkezett a koronavírus-járvány hatása is. – jelentette ki az Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

fotó: stockphoto.com

2020-ban nagyjából 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek nyelvvizsgára, mint az azt megelőző évben. Ez nagyrészt a nyelvvizsga alóli mentesítés hatása: a járványügyi törvénymódosítás következtében azok a felsőoktatásban részt vevő tanulók, akik augusztus 31-ig záróvizsgáztak, azoknak nem volt szükségük nyelvvizsgára az oklevél átvételéhez.

Rozgonyi Zoltán szerint a nyelvvizsga alóli mentesítés egyfajta hangulatjavító intézkedés volt, mivel az online nyelvvizsga lehetősége a járványhelyzet ideje alatt is folyamatosan fennáll.

A digitális átállás megviselte a nyelviskolák egy részét, főleg a kisebbeket. Voltak, amelyek bezártak, megszűntek, mások szüneteltették működésüket.

Az egyesület elnöke szerint a nyelviskolákban ősszel térhet vissza a már megszokott menetrend, a tavalyinál kevesebb vizsgázóval és tanulóval. A jelenlegi felmérések alapján a nyelvtanulók többsége ragaszkodik a személyes, tantermi oktatáshoz, így ezek a diákok a járványhelyzet végére és a hagyományos menetrend visszaállítására várnak.

Forrás: Világgazdaság