Tovább fokozódik a pedagógushiány

A kata szigorítása miatt a tanárok jelentős része szenved majd hiányt, ezért hát nem meglepő, hogy a törvénymódosítás csak tovább fogja erősíteni a régóta tartó, országos tanárhiányt.


„Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni.”

– nyilatkozott a törvénymódosítás hatásairól Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke az Eduline-nak.

„Vannak olyan nyelvtanárok, akik több helyen is vállalnak órákat, akár több nyelviskolában. Nekik a kata megfelelő rugalmasságot és kedvező adózást jelentett.”

Ahogy sok más vállalkozó, úgy a nyelvtanárok és oktatók élethelyzetét is megnehezítik a katásokra vonatkozó jogszabálybeli módosítások. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete múlt heti közleményében arról írt, hogy több tízezer, oktatásban dolgozó katás vállalkozóként egészíti ki – fogalmazott a szakszervezet – “nyomorbérét”. Ezek a kiegészítések általában képzésszervezésekből, tanfolyamok levezényléséből és nyelviskolákban vállalt másodállásokból állnak.

nyelvvizsga.hu, üres tanterem, üres előadóterem

forrás: pexels.com


A tanárhiány a nyelviskolák helyzetét is megnehezíti

A katás változtatások sajnos a nyelvtanároknak sem kedveznek: azoknak a pedagógusoknak, akik cégeknél vagy nyelviskolában tanítottak idegen nyelvet, gyakorlatilag lehetetlen lesz a katás adózási forma fenntartása. Ez azért van, mert a jogszabály-módosítást követően a katások csak és kizárólag magánszemélyeknek állíthatnak majd elő számlát.

A katás adózási forma lehetőségének megszüntetése miatt várhatóan még magasabbak lesznek az óradíjak, ami Légrádi Tamás szerint sokakat eltántorít majd a nyelvtanulástól, “ez pedig mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten óriási károkat fog okozni”.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu