Sikeres nyelvvizsga tanulási nehézségek mellett?

A legtöbb nyelvvizsga már diszlexiával vagy diszgráfiával küzdő emberek számára is elérhető, hiszen figyelembe veszik a hátrányos helyzetű személyek nehézségeit is.


Az iskolai évek hatalmas kihívást jelentenek azok számára, akik valamilyen speciális tanulási nehézséggel küzdenek – legyen szó diszlexiáról, diszgráfiáról vagy diszkalkuliáról -, hiszen az állami oktatás továbbra sincsen felkészülve arra, hogy segítse az ezekkel a problémákkal szembenéző tanulókat.

A tanulási nehézségek miatt ezek a diákok több előnytől is elesnek. Ilyen lehet a nyelvvizsga is, hiszen a legtöbb munkahelyen megkövetelik a nyelvvizsga-bizonyítvány meglétét a szükséges nyelvtudás igazolásához. Szerencsére manapság a legtöbb nyelvvizsgarendszer számol az eféle nehézségekkel küzdő nyelvtanulók helyzetével, és igyekszik segíteni őket a vizsga alatt is.

forrás: unsplash.com


A legtöbb volt- vagy jelenlegi iskolás tisztában van vele, hogy minden vizsga – ahogy a nyelvvizsga is –  egy speciális stresszhelyzet. Ráadásul egy olyan stresszhelyzet, amiben már a kis fokú tanulási nehézségekkel küzdők is olyan kihívás elé néznek, ami ellehetetleníti őket a sikeres nyelvvizsgától. Egy hétköznapi feladat szövegének elolvasása már stressz nélkül is kihívást jelent egy diszlexiás tanuló számára, aki emiatt csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megoldani az írásos feladatot. Hasonlóképpen van ez a diszgráfiásoknál is.

A diszgráfiások és diszlexiások számára kifejlesztett nyelvvizsgákon az érintett személyeknek másfajta formátumban adják át a feladatokat: ezeket nagyobb betűvel, képekkel, illetve leírás helyett prezentációval ismertetik, hogy a tanulási nehézséggel küzdő vizsgázók is hasonló eséllyel indulhassanak a vizsgán.

A tanulási nehézségeket megkönnyítő módosításokhoz természetesen orvosi igazolásra és előzetes egyeztetésre van szükség.

A sérültek számára igényelhető könnyítések a hallás- és látássérülteket is érintik. A látássérültek helyesírás-ellenőrző program nélküli szövegszerkesztővel dolgozhatnak az írásbeli vizsgán, míg a hallássérülteket egy speciális, erősítős fülhallgató segíti azoknál a vizsgarészeknél, ahol a halláskárosodásuk problémát jelentene.

Forrás: Kecsup.hu