Rengeteg egyetemista számára válhat fontossá a szaknyelv

A szaknyelv tanulását nem csak a papír miatt érdemes megfontolni egyetemistaként, hiszen a diplomaszerzést követően az álláskeresésben is nagy segítséget tud majd nyújtani. Hazánkban a gazdasági, műszaki, orvosi és sok más szaknyelvi vizsga megszerzése egy betonbiztos szakmai nyelvtudást és még biztosabb munkában való elhelyezkedést adhat birtoklójának. Részlet a HVG Nyelvtanulás 2022 kiadványból.


„Ön Fehér Andrea/András, egy multinacionális édességgyártó cég menedzserasszisztense. A következő évben több nemzetközi és hazai szakmai vásár is lesz édességgyártás témában, de a cégnek csak egy vásári részvételre van pénzkerete. Főnöke arra kéri, hogy készítsen egy 160-200 szavas beszámolót arról, hogy egy hazai vagy külföldi vásáron vegyenek-e részt”

– évente több ezer egyetemistának kell ehhez hasonló feladatokat megoldania, számos alap- és mesterszakon ugyanis nemcsak általános, hanem szaknyelvi nyelvvizsga is kell a diploma megszerzéséhez. Ilyen szak például a népszerűségi lista éléről letaszíthatatlan gazdálkodási és menedzsment, amelyet évről évre 8-10 ezren jelölnek meg a felvételi lapon, és több mint háromezren el is kezdenek.

Ezen a BSc-szakon a diploma egyik feltétele legalább egy B2-es szakmai nyelvvizsga megszerzése, és ugyanilyenek a követelmények a szintén több ezer felvételizőt vonzó kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, emberi erőforrások alapképzésen is.

A többi szakterületen csak néhány olyan képzés van, ahol ilyen feltételhez kötik a diploma megszerzését, ezek egyike a nemzetközi tanulmányok, ott a végzősöknek szintén két B2-es nyelvvizsgát kell bemutatniuk, az egyiknek szaknyelvinek kell lennie.

beszélgető egyetemisták az asztalnál

forrás: pixabay.com


Gazdasági nyelvvizsgák

„Minimális különbség van a gazdasági szaknyelvi vizsgák között, inkább az alapján szoktak választani a hallgatók, hogy melyik egyetemre járnak, általában az ottani nyelvvizsgát próbálják meg”

– mondja Gyalog Hajnalka, a szaknyelvi kurzusokat is kínáló Business Focus Nyelviskola szakmai vezetője. Az írásbelin jellemzően üzleti levelet kell írni, de az olvasott szöveg értését mérő rész feladatai is gazdasági-üzleti témájú szövegekhez, újságcikkekhez kapcsolódnak, a szóbelin pedig gyakran egy grafikont, táblázatot vagy diagramot kell értelmezni és elemezni az adott nyelven.

Felkészítő kurzusokat egyébként számos nyelviskola, egyetem és magántanár hirdet, az árak a tanfolyamok hosszától és intenzitásától függően változnak. Van olyan egyetem, amely 45 ezer forintért kínál 36 órás kurzust, máshol 70-90 ezer forintért lehet részt venni egy 40 órás tanfolyamon, de 110-120 ezer forintos, tizenkét hetes felkészítőt is találtunk.


A beszéd nem mindig megy

Ezeken a szaknyelvi kurzusokon egy nyelvvizsgatípusra készítik fel a jelentkezőket – a legtöbb nyelviskola a vizsgaidőpontokhoz igazítja a tanfolyamok indulását is.

„Átvesszük a nyelvvizsga témaköreit, mind a szókincset, mind a tudásanyagot. Beszélünk gazdasági jelenségekről, a legfontosabb definíciókról, szervezetekről, a gazdasági szaknyelvben használt rövidítésekről. Átnézzük, milyen típusfeladatok vannak az írásbelin, mire lehet számítani, átismételjük a fontosabb nyelvtani részeket”

– mondja Gyalog Hajnalka. A szóbelire is sokat készülnek, főként a szituációs feladatokra.

„Az egyik feladatnál a vizsgázóknak diagramokat kell értelmezniük és angolul prezentálni. Ez a készség fontos az üzleti életben, és ilyen feladattal nem feltétlenül találkoznak a hallgatók az egyetemen”

– teszi hozzá. És hogy általában melyik feladatot tartják a legnehezebbnek? A nyelvtanár szerint korábban a fordítás volt a „mumus”, de azt a legtöbb szakmai és általános nyelvvizsgából pár éve kivették, így ma már inkább a szóbelitől tartanak a hallgatók.

HVG Nyelvtanulás 2022 kiadványt keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: HVG.hu