Problémák a román nyelvvizsgával kapcsolatban

Romániában a magyar anyanyelvű tanulókat továbbra is próbára teszi a román nyelvvizsga követelményeinek való megfelelés.


A már közel három éve fennálló körülmények megoldásának érdekében az egyik romániai magyar nyelvű internetes napilap, a Transindex aláírásgyűjtést indított Valódi megoldást a magyar diákok iskolai románnyelv-oktatására! címmel.

forrás: pixabay.com


A 2018-as előzmények

A kérvény elindítását a 2018-ban felmerülő román tanügyi törvénymódosítás alapozta meg, amely kimondta, hogy a jövőben szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Ez azt eredményezte, hogy a magyar általános iskolákba magyarul egyáltalán nem tudó tanárok is érkezhettek.

„Kísérletként ki lehetett volna próbálni, ám előtte mindenképpen ki kellett volna képezni a román tanárokat, hogy elsajátítsák az alsó tagozaton alkalmazható módszertant. Nem mindegy, hogy előkészítő osztályban kell betűvetést, alapokat tanítani, vagy ötödik osztályban irodalmat és kommunikációt. Az angol szakos tanárokat eleve erre is megtanítják, ám a román szakosokat nem.”

– részletezte Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) oktatási szakpolitikusa 2018-ban a Krónikának.

A mostani petíció szövegében felmerül többek között az is, hogy a romániai magyar diákok számára felállított követelmények abszurdnak és igazságtalannak bizonyultak.

„Kérjük a kormányban dolgozó döntéshozókat, vegyék észre és vegyék komolyan a problémát. Kezdeményezzenek konkrét programokat annak érdekében, hogy az iskolai románnyelv-oktatás érdemben is megvalósítható és hatékony legyen!”

„Mélységesen életszerűtlennek tartjuk azt, ahogy a romániai közoktatásban a magyar diákok számára a román nyelv oktatása és a vizsgáztatás történik. Bár az elmúlt években történtek ugyan konkrét lépések és az oktatás módszertana deklaráltan figyelembe veszi azt, hogy a magyar diákok a román nyelvet kvázi idegen nyelvként tanulják, a gyakorlatban ez továbbra sem működik megfelelően.”

A teljes petíciót a Transindex honlapján lehet megtekinteni és támogatni.

Forrás: Transindex