Nyelvvizsgát tennél? Itt a megoldás!

A nyelvvizsga megszerzése Magyarországon fontos lépés, ha az illető személyes és szakmai fejlődése a cél. Legyen szó munkavállalásról, tanulásról, vagy szimplán csak a nyelvtudás fejlesztéséről, a nyelvvizsga mindig hozzájárul a kitűzött célok eléréséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet nyelvvizsgát tenni hazánkban, és hogy pontosan milyen lépéseket kell követni a siker érdekében.


1. A nyelvvizsgaközpont és vizsgarendszer kiválasztása:

Az első lépés, hogy a vizsgázó kiválassza azt, hogy pontosan milyen nyelvből és milyen szinten szeretne nyelvvizsgát tenni. Magyarországon a leggyakoribb nyelvek közé tartozik az angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, kínai és japán, de ha ezek közül egyik nyelv sem szimpatikus, akkor sok más lehetőség áll még fenn a vizsgázó számára. A vizsgaszintek általában az alap- (B1), közép- (B2) és felsőfokú (C1) vizsgákat foglalják magukba.

2. A jelentkezés folyamata:

Következő lépésben a vizsgázni kívánóknak hivatalosan is regisztrálniuk kell a kiválasztott intézmény nyelvvizsgaközpontjánál. Magyarország legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontjai jelenleg az ELTE Origó Nyelvi Centrum, a BME Nyelvvizsgaközpont, a TELC Nyelvvizsgaközpont, az EUROEXAM Nyelvvizsgaközpont és az iTOLC Nyelvvizsgaközpont. Hazánk további vizsgaközpontjait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

3. Vizsgadíj befizetése:

A nyelvvizsgára való jelentkezéskor vizsgadíjat kell fizetni, amit általában egy összegben lehet megtenni személyes, postai vagy online bankkártyás fizetés útján. A vizsgadíj összege a választott nyelvtől és a vizsgaszinttől függően változhat. Érdemes ellenőrizni az aktuális vizsgadíjakat oldalunkon, vagy a kiválasztott nyelvvizsgaközpont hivatalos weboldalán.


nyelvvizsga.hu, tollal írnak bele egy nyitott füzetbe

forrás: pexels.com


4. Felkészülés a vizsgára:

A sikeres vizsga megszerzése érdekében megfelelő felkészülésre is szüksége lesz a vizsgázónak. Ennek persze számos módja lehet, ilyen például a nyelviskolai képzésben vagy online kurzusokon való részvétel, vagy a nyelvtanárok szakmai mentorálása révén szerzett nyelvtudás kamatoztatása. Nem ritka az ingyenes, internetes forrásból szerzett videókból való tanulás sem (erre remek példa a YouTube videómegosztó-portálon fellelhető nyelvi tanagyagok használata). A megfelelő tananyag és a rendszeres gyakorlás alkalmazásával folyamatosan növelhetőek lesznek a vizsgázó esélyei a sikeres nyelvvizsgára.

5. A vizsga napja:

A vizsganapon a vizsgázónak a nyelvvizsgaközpont által kijelölt vizsgahelyszínre kell érkeznie az előzetesen meghatározott időpontban. A vizsga megkezdéséhez szükség lesz egy személyazonosságot igazoló dokumentumra is (ez általában személyi igazolványt vagy útlevélt jelent). A vizsga általában szóbeli és írásbeli részből áll, persze ez attól is függ, hogy melyik nyelvet és szintet választotta a vizsgázó.

6. A vizsgaeredményekről:

Az eredményeket általában néhány hét múlva hozza nyilvánosságra a nyelvvizsgaközpont. Az, hogy ezt az eredményt pontosan milyen formában kapja meg a vizsgázó, az mindig a vizsgaközpont eljárási formájától függ – itt szóba jöhet postai úton kapott levél, egy e-mailben kapott csatolmány, vagy egy másik platformon kapott, hivatalos értesítés. A sikeres nyelvvizsga teljesítése után a vizsgázó átveheti hőn áhított, hivatalos nyelvvizsga-bizonyítványát.

7. A vizsga után:

A nyelvvizsga-bizonyítvány a továbbiakban hasznos lehet számos területen, mint például munkakeresésnél, továbbtanulásnál, külföldi munkavállalásnál vagy éppen csak egy utazás közben. A nyelvvizsga megszerzése egy teljes mértékben elérhető cél, amely segíthet az illető nyelvtudásának fejlesztésében, és lehetővé teszi hogy ezt a nagyszerű tudást immáron hivatalos dokumentum formájában is tudja igazolni.

Kövesd a fenti lépéseket, készülj fel alaposan, és ne felejtsd el, hogy a gyakorlás és a kitartás elengedhetetlen a sikerhez! Sok sikert kívánunk a nyelvvizsgádhoz! 😉


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!