Nyelvi érettségi vagy nyelvvizsga?

Az idegen nyelvből tett érettségi és a nyelvvizsga között rengeteg hasonlóságot és különbséget lehet felismerni. Hogy melyek ezek? Most megmutatjuk!

A jogszabály alapján ha az illető sikeres emelt szintű érettségit tesz idegen nyelvből, akkor a 60 százaléknál jobb eredmény egy középfokú (B2) komplex nyelvvizsgának, a 40-59 százalék közti eredmény pedig egy alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgának fog megfelelni. Mivel a jogszabály csak és kizárólag emelt szintű nyelvi érettségire vonatkozik, ezért sikeres középszintű érettségi elvégzésekor a vizsgázó nem kaphat nyelvvizsga bizonyítványt.


Pontszámítás

Az államilag elismert (azaz akkreditált) nyelvvizsga többletpontot ér a felsőoktatásba szóló felvételi pontszámításnál. A középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgáért 28, a felsőfokúért (C1) pedig 40 többletpont jár. Fontos megjegyezni, hogy a többletpont szigorúan csak egy nyelvvizsgára adható!


Na de mégis milyen hasonlóságokról van szó?

A megegyező szintű idegen nyelvi érettségin és nyelvvizsgán részben ugyanazokkal a vizsgarészekkel fog találkozni a vizsgázó: az írásbeli rész íráskészségből és szövegértésből, a szóbeli rész pedig halláskészségből és olvasott szöveg értéséből fog állni. A témakörök és az ehhez tartozó feladatok is nagyrészt ugyanazok, ahogy az elmondható a mért tudás szintjére is.


És a különbségek?

Ha a tanuló az érettségi évében szerzi meg idegen nyelvi érettségijét, azért természetesen nem kell fizetnie, ám ezzel szemben a nyelvvizsgák minden esetben önköltséggel járnak (bár igaz, hogy az első sikeres államilag elismert komplex nyelvvizsga árát a vizsgázó vissza tudja igényelni). Az idegen nyelvi érettségivel szemben egy nyelvvizsgának több fajtája is lehet, ilyen az általános vagy szaknyelvi, papíralapú, számítógépes vagy online nyelvvizsga. Fontos megemlíteni azt is, hogy míg a vizsgázó a nyelvvizsga esetében maga választja meg a vizsga szintjét, az idegen nyelvi érettségin csak az emelt szintű vizsga jöhet szóba mint érvényes közép- vagy alapfokú nyelvvizsga.

Forrás: Unilife