Nincsen külföldi továbbtanulás megfelelő nyelvtudás nélkül

Ha külföldön való továbbtanuláson töri fejét a leendő hallgató, akkor bizony nem árt észben tartani, hogy az évek során kialakult tanulási készség mellett fontos tulajdonság az angol nyelv ismerete is. Ezt a legtöbb helyen nyelvvizsgával kell igazolni, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy pontosan melyik, külföldön elfogadott nyelvvizsgát teszi is le a jelentkező.


Fontos információ, hogy a más országból érkező hallgatók esetében a külföldi egyetemek továbbra is elfogadják a TOEFL (Test of English as a Foreign Language), az IELTS (International English Language Testing System) és a Cambridge nyelvvizsgákat.

Az, hogy az adott felsőoktatási intézmény melyik nyelvvizsgát fogadja el, és hogy pontosan milyen eredményt várnak majd ehhez kapcsolódóan a jelentkezésnél, az az adott egyetem honlapján található leírásban éjjel-nappal megtalálható. Általánosságban elmondható, hogy a brit, a holland és a dán egyetemek elfogadják mindegyiket (a fent említett három közül), míg az amerikai egyetemek általában csak a TOEFL nyelvvizsga-bizonyítvány meglétére bólintanak csak rá.


nyelvvizsga.hu, utazás bőrönddel, külföldi utazás bőrönddel, egy fiatal ember húzza maga után a bőröndöt egy vonatállomáson

forrás: pexels.com


Mire kell felkészülni?

Pánikra semmi ok, hiszen ahogy a többi komplex nyelvvizsga esetében, úgy a fent említett nyelvvizsgák esetében is négy modult kell teljesíteni ahhoz, hogy a vizsgázó megkaphassa jól megérdemelt bizonyítványát:

 1. Szóbeli rész
  • Hallott szöveg értése
  • Beszédkészség
 2. Írásbeli rész
  • Olvasott szöveg értése
  • Íráskészség

Nem elhanyagolható információ, hogy a TOEFL vizsga mindössze csak két évig érvényes, mivel ez egy felsőoktatási jelentkezéshez szükséges online teszt, aminek a megszerzése általában négy-öt órát vesz csupán igénybe. A TOEFL vizsgán az elért pontszámok alapján határozzák meg a nyelvtudás szintjét:

 • 47-65 pont alapfokú (B1) nyelvvizsgát,
 • 66-82 pont középfokú (B2) nyelvvizsgát,
 • 82 pont felett pedig felsőfokú (C1) nyelvvizsgát

jelent az általunk szerzett eredmény.

Az IELTS és Cambridge nyelvvizsgák hagyományos tantermi nyelvvizsgák, amelyeket Magyarországon a British Council szervez. A legtöbb egyetemen ezekből a vizsgákból a C1-es, vagyis felsőfokú nyelvvizsgát várják el a jelentkezéshez.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu