Nem lesz nyelvvizsga-amnesztia

FRISSÍTÉS (2021. 06. 24): Nyelvvizsga nélkül is átvehető a diploma


Nem tervezi a kormány, hogy nyelvvizsgamentességet ad az idén végző hallgatóknak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eduline kérdésére.

A kormány 2020 tavaszán, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként döntött arról, hogy a nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diplomák a rendkívüli helyzetre tekintettel kiadhatók. A nyelvvizsgamentesség kizárólag azokra a hallgatóra vonatkozott, aki 2020. augusztus 31. előtt tettek sikeres záróvizsgát. A kormány 2021-ben – az online nyelvtanulásra és vizsgázásra való tekintettel – nem tervez nyelvvizsga-felmentést.

A hír hallatán petíció indult annak érdekében, hogy a döntést hozó szervek a még mindig fennálló járványhelyzet miatt idén is adjanak felmentést azoknak a vizsgázóknak, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudják átvenni diplomájukat.

A 2020. 04. 11-én hatályba lépett rendelet alapján az, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól. A fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel követeljük a rendelet meghosszabbítását (a 2021-es évre is) – olvasható abban a petícióban, melyet már több, mint háromezren írtak alá.

fotó: unideb.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Eduline-nak küldött válaszában az internetes úton történő (azaz online) nyelvvizsgát ajánlja a diplomaszerzés előtt álló személyek figyelmébe.

A kényelmes és korszerű lehetőségnek köszönhetően a fiatalok az ország bármely részéből az utazás fáradalmait és költségét megspórolva teljesíthetik a diploma kiadásának feltételét, vagy juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.

A minisztérium a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása olyan kormányzati intézkedésről, mely nyelvvizsgamentességet adna az idén diplomázó hallgatóknak. Mint írták:

” … a helyzet lényegesen kevesebb embert érint, mint tavaly, hiszen az elmúlt fél évben az online nyelvvizsgák száma jelentősen megszaporodott.

A kormánnyal folytatott egyeztetéseken továbbra is napirenden van az ügy, de egyértelmű döntés továbbra sem született.

Forrás: Eduline