Nem lesz nyelvvizsga-amnesztia 2022-ben

Most már hivatalosan is eldőlt: idén nem lehet számítani a végzős hallgatók helyzetét megkönnyítő nyelvvizsgamentességre.


Idén nem adnak ki diplomákat nyelvvizsga nélkül

– nyilatkozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium az RTL Híradónak.

A HÖOK, azaz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának véleménye szerint több végzős hallgató is félreértelmezhette az új jogszabályt, aminek következtében azt hihették, hogy idén is átvehető lesz a diploma nyelvvizsga nélkül, ám ez nem így van: a nyelvvizsga-amnesztia csak azokra (volt) érvényes, akik 2021 augusztus 31-ig tettek záróvizsgát.

nyelvvizsga.hu, tanulás, otthon tanulás, nyelvvizsgamentesség, nyelvvizsga-amnesztia 2022

forrás: pexels.com


A kormány járványhelyzet-kezelési stratégiájának része volt, hogy a gazdaság újraindításához szükséges diplomás munkavállalók pályára helyezéséhez minél előbb szükség lesz a nyelvvizsga-amnesztia bevezetésére. Ez röviden annyit jelentett, hogy a diploma előtt álló végzős hallgatók (akik 2021 augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgáztak) nyelvvizsga nélkül is átvehették bizonyítványukat. Ez tavaly szeptemberig csaknem 130 ezer „beragadt” diploma kiadását jelentette.

A kormány véleménye alapján a nyelvvizsgamentességre csak mint egyszeri lehetőségre volt szükség a gazdaság helyzetének javítása szempontjából. A nyelvvizsga-kötelezettség továbbra is helyes, hiszen releváns nyelvtudásra szinte minden téren és diplomás szakmában szükség van.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: RTL.hu