Nem egyszerű puskázni egy online nyelvvizsgán

Valaki egy papírfecnire írja fel, néhányan a kezükre írják, mások pedig már profik benne: na de mi a helyzet akkor, ha mindez egy online nyelvvizsgán történik?


A pandémia a nyelvtanulás és -vizsgáztatás technikai fejlődését is eredményezte az utóbbi időben. Mivel az online nyelvvizsga lehetősége valószínűleg a járvány utáni időkre is megmarad, ezért az Index megkérdezte a Budapesti Műszaki Egyetem Nyelvvizsgaközpontját: mégis hogyan zajlik egy internetes úton történő – azaz online – nyelvvizsga?

A hagyományos tantermi vizsgázással szemben az online vizsga résztvevői a saját otthonukban berendezett “vizsgahelyszínről” jelentkeznek be. Ez egy beépített kamerával rendelkező laptopot, vagy webkamerával csatlakoztatott számítógépet és egy gondosan elhelyezett okostelefont jelent: a webkamera a vizsgázó arcát, az okostelefon pedig a vizsgázó háta mögötti teret rögzíti, beleértve a vizsgázó billentyűzetét, egerét, monitorját és egyéb számítógépes tartozékait.

Az online nyelvvizsga számos előkészületet követel meg: a résztvevőnek a vizsgát megelőzően fel kell töltenie a vizsga elektronikus rendszerébe egy azonosításra alkalmas igazolványképet, továbbá egy szemből és hátulról készült képet is, majd egy rövid idegennyelvű szöveg begépelésével érvényesítenie kell billentyűzethasználatát.


Csalás ellen

A csalások tekintetében is profi módon jár el a vizsga csalások ellen létrehozott védelmi rendszere: a vizsga megkezdése előtt feltöltött képeket összehasonlítja a résztvevőről folyamatosan készülő állóképekkel, illetve az első és hátsó kamerás megfigyelőrendszeren keresztül is felügyeli a vizsgázót és annak vizsga alatti tevékenységét.

Fontos adalék, hogy az okostelefon mikrofonját tilos kikapcsolni, így a vizsgát felügyelő személyek a résztvevő vizsgahelyszínének hangjait is folyamatosan hallják.

Az online nyelvvizsga egy különálló alkalmazásban zajlik, mely megakadályozza, hogy a résztvevők bármilyen internetes segítséget igénybe vehessenek. Az egyetlen segítséget egy alkalmazásba épített digitális szótár jelenti.

A szóbeli vizsga lefolyása is hasonló: első és hátsó kamerás ellenőrzés zajlik, a vizsgázó pedig videokonferencia-hívásban bonyolítja le nyelvvizsgáját.


Pandémia után

A BME Nyelvvizsgaközpontban jelenleg is ezzel a módszerrel szerveznek online vizsgákat. A vezetőség szerint az eddigi tapasztalatok sikerrel kecsegtetnek, hiszen csalási kísérlet még nem történt.

A nyelvtanulók a jövőben is találkozhatnak majd online nyelvvizsgával, mivel a vizsga megrendezésére szolgáló, Oktatási Hivatal által kiadott engedély nem csupán a járványhelyzet idejére szól. A vizsgaközpontoknak saját maguknak kell majd elhatározniuk, hogy a továbbiakban milyen gyakorisággal szerveznek ilyen jellegű online vizsgákat.

Forrás: Index