Nem egyszerű a beilleszkedés Hollandiában a külföldről érkezettek számára

A Hollandiában élő külföldiek számára komoly problémát jelent a diszkrimináció függetlenül attól, hogy hány éve élnek az országban, illetve hogy beszélnek-e hollandul vagy sem – írta hétfőn a Dutch News hírportál saját kezdeményezésű felmérésére hivatkozva.


Az év elején végzett felmérésben 3374 ember vett részt, akiket arról kérdeztek, hogy érte-e őket vagy családtagjaikat, barátaikat diszkrimináció Hollandiában való tartózkodásuk során.

A válaszadók mintegy fele azt nyilatkozta, hogy a rasszizmust és a diszkriminációt személyesen tapasztalta meg, 43 százalék pedig azt, hogy szemtanúja volt a megkülönböztetésnek. A felmérésben résztvevők 68 százaléka szerint a rasszizmus és a diszkrimináció mérsékelt vagy súlyos problémát jelent Hollandiában.

A megkérdezettek 16 százalékának felhívták a figyelmét arra, hogy

„nem kellene Hollandiában élnie, ha nem beszél hollandul”,

15,4 százalék pedig arról számolt be, hogy egyesen felszólították őket, hogy távozzanak az országból. A válaszadók 15 százaléka „kívülállónak” érzi magát Hollandiában, 12 százalék pedig azt tapasztalta, hogy több esetben megtagadták tőlük a segítségnyújtást, mert nem beszélnek hollandul. A felmérésből kiderül, hogy az újonnan érkezettek és a huzamosabb ideje Hollandiában élők tapasztalatai alig különböztek egymástól, és azokat is éri megkülönböztetés, akik már beszélik a holland nyelvet.


nyelvvizsga.hu, malom Hollandiában a naplementében

forrás: pexels.com


A diszkriminációs esetek fele az utcán vagy a munkahelyen történt, de a megkérdezettek 9 százalékának hivatali ügyintézés során is akadtak ilyen jellegű problémai, továbbá tapasztaltak megkülönböztetést vendéglátóhelyeken és üzletekben is.

A diszkrimináció a munkakeresés során is problémát jelenthet, mivel több válaszadó is megjegyezte, hogy azért utasították el őket, mert nem beszéltek elég jól hollandul, vagy nem holland egyetemen végeztek, miközben a pályázati kiírás szerint ez nem lett volna követelmény az állás betöltéséhez. A megkérdezettek 16 és 12 százalékát a bőrszínük, illetve vallási hovatartozásuk miatt érte megkülönböztetés.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI