Nagy bajban vannak a nyelviskolák

A nyelviskolák helyzete az utóbbi időben sem volt rózsás, a járványügyi intézkedések által okozott módosítások pedig csak nehezítenek ezen.

A koronavírus miatt bevezetett járványügyi intézkedések a nyelviskolák és vizsgaközpontok helyzetét is megnehezítették. – írja a Világgazdaság. A júliusi enyhítések során hiába térnek vissza a diákok, a járvány miatt életbe lépett nyelvvizsga nélküli diplomázás miatt a nyelvvizsgáztatás piaca közel harmincezer tanulót vesztett el.

Felmérések alapján az idei év nyelvtanulóinak száma nagyjából a kétharmadát éri el a tavalyinak, ráadásul ennek a számnak a fele idén tavasszal nem tett nyelvvizsgát és nem tanult nyelviskolában. A vállalati nyelvoktatás is közel negyedére csökkent. Ez részben az online oktatás jelenlétének tudható be: az internetes vizsgáztatás a korlátozások felfüggesztésével sem szűnik meg, és előreláthatóan egy darabig nem is fog (az online oktatás segítségével a nyelvvizsga-piac valószínűleg az egész országra kiterjeszthető lesz).

A járványügyi intézkedések miatt a nyelviskolák az idei tanterv alapján megszervezett tanfolyamok mintegy 40 százalékát voltak képesek online megtartani.

A jelenleg hivatalosan is regisztrált nyelviskolák és vizsgaintézmények száma nagyjából 120. A nyelvoktatás és vizsgázás díjszabása az utóbbi tíz évben nem változott, ennek ellenére a nyelviskolák céges forgalma idén a felére zuhant.

A járványügyi helyzet okozta nehézségek mind a nyelviskolák és mind a magyarság szempontjából nyugtalanítóak: hivatalos felmérések alapján a magyarok nyelvtudása sajnos elmarad a régiós átlag nyelvtudásától. A lakosság 18. életévét betöltött részének 20 százaléka beszél angolul; ez fele annyi mint a környező országok esetében.