Mit tartogat a kötelező nyelvvizsga eltörlése?

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már közöltük, 2024-től nem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diploma előtt álló egyetemi végzősök számára. Habár a hír egyesek számára kifejezetten jól hangzik, fontos megjegyezni hogy ez a döntés hosszú távon igencsak vehemens problémákat fog majd okozni.


Az új kormányrendelet szerint 2024 őszétől megnő a felsőoktatási intézmények autonómiája a nyelvoktatás terén, ami röviden annyit jelent, hogy ezek az intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy kötelezővé teszik-e a nyelvvizsga megszerzését a diploma átvételéhez avagy sem.

Előző cikkünkből idézve:

„A jövőben a kötelező nyelvvizsga-kötelezettség helyett, a képzés során kell az egyetemeknek biztosítania a megfelelő nyelvi kompetenciákat!

A változás következtében a nyelvvizsgáztatás és nyelvoktatás területén is nő a felsőoktatási intézmények autonómiája, ugyanakkor gondoskodniuk kell arról, hogy hallgatóik rendelkezzenek az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegennyelvi ismeretekkel.”


A legtöbb magyar nem beszél idegen nyelveket

Érthető, hogy a törvénymódosítás a tanulók részéről abszolút előnyös, hiszen kevesebb időt kell majd fordítaniuk (ha egyáltalán kell bármennyi időt is fordítaniuk majd) a nyelvtanulásra. Ennek ellenére nem nehéz abba sem belegondolni, hogy a nyelvismeretek helyén tátongó lyuk milyen súlyos következményeket okozhat egy munkaerőpiacra kilépő, friss diplomás számára.

Az Eurostat statisztikája alapján hazánk lakosságának jóval kevesebb mint a fele beszél idegen nyelveket az anyanyelvén kívül. Ennek a csekély számnak sajnos több oka is van, és ahogy arra számítani lehet, úgy a nyelvvizsgakötelezettség eltörlése sem segít majd ezen a statisztikán.


tanulás, stresszes tanulás, egyetemi problémák

forrás: pexels.com


Nem a papír számít

Még mielőtt bárki is a fejét fogná, úgy mi is nagyon jól tudjuk, hogy a nyelvvizsga-bizonyítvány megléte csupán egy beugrós álláshirdetés első fordulójához elegendő, hiszen a továbbiakban már nem a hivatalos papír, hanem a tényleges nyelvi készségek fogják majd bizonyítani a munkavállaló rátermettségét.

Ezért hát a problémát nem az fogja majd okozni hogy kevesebben rendelkeznek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, hanem az, hogy a gyakorlati, való életben is használható nyelvtudása fog majd teljesen eltűnni az egyetemi hallgatóknak, mire megszerzik diplomájukat. Hiszen ha a produktív szemeszterek alatt semmilyen további cél sem indokolja a nyelvtanulást, akkor logikusan ennek a tananyagnak a rovására fog majd menni a vizsgákra való felkészülésre szánt plusz idő, ezeket a nyelvi hiányosságokat pedig munka mellett már kifejezetten nehéz lesz pótolni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!