Milyen nyelvvizsgára van szükség a külföldi továbbtanuláshoz?

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy pontosan mit is érdemes tudni egy nemzetközi nyelvvizsgáról.


Ha valaki egy külföldi egyetem angol nyelvű képzésére szeretne jelentkezni, annak elsősorban nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolnia nyelvtudását. A külföldi felsőoktatásban általában valamelyik nemzetközi, egynyelvű vizsga megléte a szükséges.

A legnépszerűbb nemzetközi nyelvvizsgák jelenleg a TOEFL (Test of English as a Foreign Language), az IELTS (International English Language Testing System), és a Cambridge nyelvvizsgája.

Hogy pontosan melyik nyelvvizsgát fogadja el a jelentkező által választott felsőoktatási intézmény, annak az adott egyetem weboldalán érdemes utánajárni. A brit, az ausztrál, a dán és a holland egyetemek az említett nyelvvizsgák közül általában mindhármat elfogadják, az Egyesült Államokban pedig inkább a TOEFL a jellemző követelmény.

fotó: unsplash.com


A vizsgarendszerekről

TOEFL

A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) angol nyelvvizsgát 130 országban több mint 8500 felsőoktatási intézmény és cég fogadja el. Ha valaki angolszász egyetemre vagy főiskolára készül, annak legtöbb esetben szükséges a TOEFL nyelvvizsga megléte. A TOEFL nyelvvizsgán (ahogy más nyelvvizsga esetében is) írás- és szóbeli készségeket mérnek: az írásbeli rész szövegértésből és az íráskészség felméréséből, a szóbeli rész pedig a hallott szöveg értéséből és a beszédkészség felméréséből áll. A nyelvvizsga két évig érvényes, és a magyarországi akkreditáltságához honosítani kell: 47-65 pontért B1-es, 66-82 pontért B2-es, 82 pont felett pedig C1-es nyelvvizsgát lehet szerezni. A TOEFL nyelvvizsgáról szóló további tájékoztatást a vizsgarendszer honlapján lehet olvasni.

IELTS

Az IELTS (International English Language Testing System) az angol nyelvtudás nemzetközileg szabványosított tesztje nem angol anyanyelvűek számára, melyet a British Council nyelvvizsgaközpont hozott létre 1980-ban. Az IELTS az egyik legnagyobb angol nyelvű teszt a világon. Az IELTS nyelvvizsga felépítése megegyezik egy általános nyelvvizsga felépítésével: az írásbeli rész során a teszt a vizsgázó szövegértését és íráskészségét, a szóbeli rész során pedig a vizsgázó hallásértési és olvasóképességét vizsgálja. Az IELTS Academic vizsgát a British Council szervezésében Budapesten vagy Szegeden lehet letenni, 66-74 ezer forintért. Az IELTS tesztről szóló további tájékoztatást a British Council Magyarország honlapján lehet megtalálni.

Cambridge Assessment English

A külföldi felsőoktatásban legtöbbször a Cambridge-nyelvvizsgái a mérvadók, ezek közül a legnépszerűbbek az Advanced, vagyis a C1 szintű nyelvvizsgák. A Cambridge Assessment English nyelvvizsgáról szóló további tájékoztatást a British Council Magyarország honlapján lehet megtalálni.

Forrás: Eduline.hu