Milyen feladatokra lehet számítani a különböző nyelvvizsgaközpontoknál?

Ha valaki nyelvvizsgára szeretne jelentkezni, akkor az illetőnek érdemes lehet elmerülnie a hazai nyelvvizsgaközpontok választékában, majd ha sikerült választania, akkor nem árt felkészülnie a vizsgaközpont által adott feladattípusokból sem, amelyekre a legkönnyebben mintafeladatok segítségével lehet gyakorolni. 


ELTE Origó Nyelvi Centrum

Az Origó Nyelvi Centrumnál a következő nyelvekből lehet nyelvvizsgát tenni: angol, arab, bolgár, cigány (beás), dán, eszperantó, finn, francia, holland, horvát, japán, kínai, latin, német, olasz, orosz, ógörög, román, ruszin, spanyol, svéd, szerb, szlovák, szlovén, török, újgörög és ukrán. Ezek a vizsgák kétnyelvű formában indulnak.

A nyelvvizsga íráskészség részénél magánlevelet és véleménykifejtést kell írni, a szövegértésnél pedig az olvasott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adni. A beszédkészség adott témájú beszélgetésből és a téma kifejtéséből áll, a nyelvvizsga hallásértési részénél pedig a hallott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adni.

Fontos megemlíteni, hogy mivel kétnyelvű nyelvvizsgákról van szó, ezért a írásbeli és szóbeli részeken kívül egy közvetítési feladat is vár majd a vizsgázókra, ahol egy idegennyelvű szöveget kell magyar nyelvre fordítani.

A ELTE Origó Nyelvi Centrum mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

BME

A BME Nyelvvizsgaközpontnál a következő nyelvekből lehet nyelvvizsgát tenni: angol, francia, német, olasz és spanyol, mely nyelvvizsgák egynyelvű formában indulnak.

A nyelvvizsga íráskészség részénél magánlevelet és internetes hozzászólást kell írni, a szövegértésnél pedig az olvasott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adni, hiányos szöveget kell kiegészíteni egy megadott szókészlet segítségével, illetve címeket és szövegrészeket kell párosítani. A beszédkészség adott témájú beszélgetésből és a téma kifejtéséből, illetve egy szituáció eljátszásából áll, a nyelvvizsga hallásértési részénél pedig a hallott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adni.

A BME Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

nyelvvizsga.hu, nyelvvizsgaközpontok logói


TELC

A TELC nyelvvizsgaközpontjában angol és német nyelvből lehet egynyelvű nyelvvizsgát tenni.

A nyelvvizsga íráskészség részénél három levéltípusból kell egyet megírni (ez lehet baráti, félhivatalos vagy magánlevél), a vizsga szövegértési része pedig feleletválasztós kérdésekből, illetve hirdetések és az azokhoz kapcsolódó szövegrészek párba állításából áll.

A szóbelin többek között egy bemutatkozásra, az adott témával kapcsolatos véleménykifejtésre, illetve az adott szituációval kapcsolatos problémamegoldásra lehet számítani, míg a hallott szöveg értésénél javarészt feleletválasztós és igaz-hamis kérdésekre kell válaszolni.

A TELC Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

Corvinus

A Corvinus Nyelvvizsgaközpontban angol és német nyelvből lehet egynyelvű és kétnyelvű vizsgát is tenni.

A nyelvvizsga íráskészség részénél baráti-email vagy olvasói levél megírásával kell írásbeli készségeit igazolnia a vizsgázónak, a vizsga szövegértési része pedig feleletválasztós kérdésekből és hiányos mondatok kiegészítéséből áll.

A szóbelin többek között az adott témával kapcsolatos beszélgetésre, véleménykifejtésre és egy szituációs szerepjátékra lehet számítani, míg a hallott szöveg értésénél javarészt feleletválasztós kérdésekre kell választ adni, és hiányos információkat kell kiegészíteni. Kétnyelvű vizsga esetében az írásbeli és a szóbeli részeken kívül még egy közvetítési feladatra is számítania kell a vizsgázónak, ahol egy idegennyelvű szöveget kell majd lefordítania.

A Corvinus Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

BGE

A BGE Nyelvvizsgaközpontban angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvből lehet egynyelvű nyelvvizsgát tenni.

A nyelvvizsga íráskészség részénél egy magánlevelet és egy internetes hozzászólást kell megírnia a vizsgázónak, a vizsga szövegértési része pedig feleletválasztós kérdésekből és hiányos címek, illetve mondatok kiegészítéséből áll a feladathoz megadott szókészlet használatával.

A szóbelin többek között az adott témával kapcsolatos beszélgetésre, véleménykifejtésre és egy szituációs szerepjátékra lehet számítani, míg a hallott szöveg értésének vizsgarésze jegyzetkészítést és feleletválasztós kérdéseket tartalmaz.

A BGE Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

Euroexam

Az Euroexam Nyelvvizsgaközpontnál angol és német nyelvből lehet egynyelvű és kétnyelvű nyelvvizsgát is szerezni.

A nyelvvizsga íráskészség részénél ügyintézői levelet és egy érvelő szöveget kell készíteni, a szövegértésnél pedig az olvasott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adni, illetve hiányos címeket és szövegrészeket kell kiegészíteni egy megadott szókészlet használatával. A beszédkészség adott témájú beszélgetésből, a téma kifejtéséből, majd egy ezzel kapcsolatos szituáció eljátszásából áll (szerepkártyák segítségével), a nyelvvizsga hallásértési részénél pedig hiányzó információk megadására, a hallott szöveg alapján felépített feleletválasztós tesztre, és befejezetlen állítások kiegészítésére kell számítani.

Kétnyelvű vizsga esetén a felsoroltak mellett számítani kell egy közvetítési feladatra is, ahol magyarról kell a választott idegennyelvre fordítani egy ügyintézői üzenetet, illetve hallott párbeszédet kell tolmácsolni.

Az Euroexam Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.

iTolc

Az iTolc Nyelvvizsgaközpontnál angol és német nyelvből lehet egynyelvű nyelvvizsgát szerezni.

A nyelvvizsga íráskészség részében válaszlevelet és egy témával kapcsolatos hosszabb kifejtést kell megírnia a vizsgázónak, a szövegértési résznél pedig az olvasott szöveggel kapcsolatos kérdésekre kell választ adnia, illetve hiányos címeket és szövegrészeket kell kiegészítenie, majd párosítania.

A beszédkészség egy adott témájú monológból és társalgásból, majd interjúból illetve párbeszédből áll (videófelvételről), a nyelvvizsga hallásértési részénél pedig a hallott szöveg alapján felépített feleletválasztós tesztre (igaz-hamis kérdések), és egy hiányos jegyzet kiegészítésére kell számítani.

Az iTolc Nyelvvizsgaközpont mintafeladatait ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu