Mikor ér ugyanannyit egy emelt szintű érettségi mint egy nyelvvizsga?

Az érettségi időszak lezárását követően több nyelvvizsgára készülő diák számára is fontossá válhat a kérdés.


Elsősorban fontos leszögezni, hogy a nyelvvizsga szintje az emelt szintű érettségi százalékban meghatározott eredményétől függ. Ez röviden a következőt jelenti:

  • ha a vizsgázó személy az emelt szintű érettségin 40-59 százalékos eredményt ér el, akkor bizonyítványa a B1-es (alapfokú),
  • ha pedig legalább 60 százalékos eredményt ért el, akkor pedig a B2-es, vagyis középfokú komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

Tehát az érettségi teljesítése után kapok egy bőrkötéses nyelvvizsga-bizonyítványt is?

Sajnos nem, mert az érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány záradékában szerepel majd, hogy ez a dokumentum egyenértékű bármelyik – Magyarországon engedéllyel rendelkező – nyelvvizsgaközpont által kiállított „keményfedeles” nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. Különálló dokumentum nem jár a megszerzett, emelt szintű nyelvi érettségi mellé.

nyelvvizsga.hu, tantermi vizsga, vizsga megírása

forrás: pexels.com


Csak az emelt szintű érettségi számít nyelvvizsgának?

Igen, csak az emelt szintű érettségi számít nyelvvizsgának. A középszintű idegen nyelvi érettségi sajnos semmilyen formában nem felel meg egy nyelvvizsga-bizonyítványnak – még akkor sem, ha az az érettségi kifejezetten jól sikerült.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu