Melyek a legnépszerűbb nyelvtanulási szokások kis hazánkban?

Az ALX Nyelviskola egy évig tartó kutatásában 3583 fő részvételével vizsgálta a nyelvtanulás motivációit, akadályait és céljait Magyarországon, amelyek gazdag betekintést nyújtanak a nyelvtanulási szokásokba.


A felmérés alapján a nyelvtanulás legfőbb mozgatórugója a munka és a szakmai előmenetel (1694 fő). Sokan a nyelvvizsga megszerzését (1005 fő) és a hobbijuk részeként tanulnak (1201 fő), mások pedig a régi tudás felfrissítését (582 fő) vagy a párkapcsolati szükségleteket (213 fő) említették indokként.

A felmérésben részt vevő (3583 fő) közül (2949 fő) jelezte, hogy Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan az angol nyelvet tartják a leghasznosabbnak, melyet a német követ (1590 fővel). A nyelvtanulás szempontjából az angol nyelv még kiemelkedőbb jelentőséggel bír: 3483 fő tartja elengedhetetlenül szükségesnek az angol nyelvtudást. Ami a tanulni kívánt nyelveket illeti, a válaszadók körében az angol nyelv a legnépszerűbb (2841 fő), míg a spanyol a második helyen áll (790 fő).

A legnagyobb akadályok között az időhiány (1690 fő) és az anyagi korlátok (1253 fő) állnak az élen, amelyek jelentősen befolyásolják a nyelvtanulási folyamatot.

A nyelvtanulást leginkább a tanulási nehézségek (1239 fő), a nyelvérzék hiánya (1201 fő) és az időbeosztás problémái (1178 fő) nehezítik. Ezek az eredmények rávilágítanak, hogy az egyéni igényekhez alkalmazkodó tanítási módszerek és az időgazdálkodási készségek javítása nélkülözhetetlenek a hatékony nyelvtanulás érdekében.


nyelvvizsga.hu, szókirakós angol kifejezés

forrás: pexels.com


A felmérésből kiderült, hogy a résztvevők többsége (2980 fő) a gördülékeny és magabiztos kommunikációt tűzte ki fő célul. Ez azt mutatja, hogy a nyelvtanulás végső célja nem csak a nyelvi szabályok elsajátítása, hanem az, hogy a tanulók képesek legyenek hatékonyan kommunikálni a mindennapi helyzetekben.

Az online tanulás terén az érthető magyarázatok (2933 fő), a tanárral való online konzultáció (1134 fő) és a könnyedén használható platformok (2036 fő) bizonyultak kulcsfontosságúnak a tanulók számára.

Az ALX Nyelviskola ezek alapján finomítja oktatási módszereit és szervezi át tanfolyamait, hogy azok minden tanuló egyéni fejlődési igényeit kiszolgálják. A cél, hogy mindenki számára elérhetővé váljon a hatékony nyelvtanulás, ezzel is emelve az oktatás színvonalát.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: OTS, MTI, ALX Nyelviskola