Miért járnak pluszpontok a pótfelvételin?

Nem rég zárta be kapuit az idei felsőoktatási pótfelvételi, ezért ebben a cikkben most azt szeretnénk összegezni, hogy pontosan miért jártak többletpontok idén a jelentkezők számára.


Az elején fontos leszögezni, hogy a pótfelvételi pontjait ugyanúgy számítják, mint a hagyományos, felsőoktatási felvételin, ami azt jelenti hogy továbbra is fontosak az érettségi és a tanulmányi eredmények, továbbá többletpontokat is ugyanúgy lehet kapni, mint a korábbi években.

Előreláthatóan a többletpontok rendszere 2024-től meg fog változni, hiszen jövőre az egyetemek saját maguk hozhatnak döntést arról, hogy pontosan miért, és hány pontot adnak majd. Ennek ellenére idén még az eddig is érvényes szabály volt használatban, ami azt jelenti hogy az emelt érettségiért maximum 100, nyelvvizsgáért pedig maximum 40 pont járt.


nyelvvizsga.hu, fiatal lány az asztalnál ül és laptopot használ, fiatal lány laptopot használ a tanuláshoz, fiatal lány laptopot használ a munkájához

forrás: pexels.com


Az emelt szintű érettségiért járó többletpontok megszerzéséhez legalább 45 százalékos eredménynek kell szerepelnie a megkapott bizonyítványon. Ha ez nincs meg, akkor sajnos az emelt szintű érettségiért nem járnak pluszpontok. Fontos különbség, hogy ha érettségi helyett nyelvvizsgáról van szó, akkor nem az elért százalék számít, hanem a vizsgátok szintje.

Ebben a tekintetben az államilag elismert, komplex, középfokú (B2) nyelvvizsgáért idén még 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot lehetett kapni a pótfelvételi eljárásban. A feljebb felsorolt, nyelvtudásért kapható 40 pontos maximumot viszont akkor sem lehet áthidalni, ha több nyelvvizsgával rendelkezik a jelentkező. Tehát hiába van az illető birtokában két középfokú (B2-es) nyelvvizsga-bizonyítvány, az elméletben járó 56 (28+28) pont helyett mindenképpen csak 40 pontot fog kapni.

Többletpontnak számít az esélyegyenlőség jogcímen kapott 40 darab pluszpont, ami mellett a szakképzettségről szóló hivatalos dokumentum 32 pontot ér. A versenyek és a sporteredmények a pótfelvételi során is többletpontnak számíthatóak be.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu