Miből áll egy ukrán tisztviselő nyelvvizsgája?

Ahogy azt egy előző cikkünkben már említettük, januártól kötelező a nyelvvizsga az állami tisztségre pályázóknak Ukrajnában. Most kiderült, hogy az ukrán állam pontosan milyen kihívás elé állította tisztviselőit. Nézzük, miből áll egy tisztviselő nyelvvizsgája!

Az ukrán nyelvvizsga-program három darab teljesítésre váró modulból áll, melyek mind írásbeli, mind pedig szóbeli részeket is tartalmaznak.

– jelentette ki Oriszja Demszka, az Állami Nyelvi Standardok Nemzeti Bizottságának elnöke az egyik rádióadásban (írja a Fakty.com hírportál).

Elmondása szerint az ukrán nyelvvizsga során előírás az írásbeli tesztek kitöltése és egy legfeljebb 100 szóból álló rövid szöveg megírása, majd ezt követően minden vizsgázó számára kötelező a szóbeli rész teljesítése is. A bizottsági elnök kifejtette, hogy a vizsgázóval történő kommunikáció videó-beszélgetés formájában zajlik majd, melyhez egy speciális, ún. “videóosztályt” hoznak létre. A tisztviselők tesztjeit gép, a szövegeket pedig maga a vizsgáztató ellenőrzi.

Hozzátette: mivel a kormány támogatta a vizsga lebonyolításának eljárását, ezért a lehetőség már adott egy számítógépes rendszer beszerzésére előírt pályázatra.

A tisztviselők számára kötelező nyelvvizsga előzménye a 2019 júliusában hatályba lépett ukrán nyelvtörvény, mely az ukránt írja elő, mint egyetlen állami nyelvet. Nem meglepő hát, hogy ennek elsajátítása kötelező a kormányzati szervek és a közszférában dolgozók számára is, s így a rendelet értelmében a köztisztviselőknek és az állampolgárságot megszerezni kívánó személyeknek ukrán nyelvvizsgát kell tenniük.

Forrás: KárpátInfo