Mi az a frankofónia? Már mutatjuk is!

Oscar- és César-jelölt filmeket is vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon, amelyeken a vetítések mellett több mint hatvan program várja Budapesten és 16 vidéki városban a közönséget február 28. és március 10. között.


„A frankofónia, a francia nyelven beszélő népek közössége számára nagyon fontos a francia nyelv iránti érdeklődés fenntartása”

– emelte ki Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete a fesztivál programjairól tartott csütörtöki tájékoztatón, a Francia Intézetben.

„A fesztiválon elsősorban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen kulturális és nyelvi sokszínűséget képvisel a frankofónia”

– emelte ki. Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora példaértékűnek nevezte a kulturális és oktatási együttműködést Magyarország és Franciaország között. Elmondta, hogy ezúttal is látható lesz a fesztiválon egy magyar alkotás francia felirattal: idén a párizsi olimpiához kapcsolódva a magyar férfi vízilabda-válogatottról szóló film, A nemzet aranya lesz látható. A vetítést közönségtalálkozó is követi a vízilabdások és a készítők részvételével.

Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a filmnapokhoz kapcsolódik a Frankofón Fesztivál, amelynek keretében kulturális, oktatási és sportprogramokkal is készülnek a frankofón és a magyar közönség számára egyaránt.


nyelvvizsga.hu, színházi nézőtér belülről, piros székekkel

forrás: pexels.com


A filmnapokat A három testőr: Milady című film nyitja február 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Dumas-regény legújabb, hat César-díjra jelölt feldolgozásában olyan színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és Fracois Civil.

Március 5-én a Francia Intézetben vetítik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című filmet, amelynek vetítése után beszélgetést rendeznek Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével. A szakértők számba veszik a két országban ezen a területen tett intézkedéseket, és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli ítéletek sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lesz.

Március 6-án az Urániában vetítik a tavaly Cannes-ban bemutatott Salem című filmet, amely egy fekete fiú és egy roma lány szerelméről szól. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel. Március 8-án szintén az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film, amelyet szintén beszélgetés követ Anna Luif rendezővel.

Szerepel a programban továbbá a tavalyi cannes-i filmfesztiválon debütált, Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris főszereplésével, amelyet tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, a versenyprogramban volt a világpremierje az idén César-díjra is jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek, de két jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték is, amelyeket mind láthat most a filmnapok közönsége.

Az idén megrendezésre kerülő 14. Frankofón Filmfesztiválról ezen a linken keresztül olvashatsz többet!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI