Mennyi pont jár a nyelvvizsgáért és a nyelvi érettségiért a felvételin?

A következő tanévben már a felsőoktatás intézmények döntenek majd arról, hogy pontosan mire és hány többletpontot adnak a felsőoktatási felvételi során. Ebben a cikkünkben az aktuális nyelvtudásért járó többletpontokról szeretnénk egy rövid tájékoztatót nyújtani az érdeklődő olvasó számára.  


Fontos már az elején leszögezni, hogy a felvételi alatt szerezhető extra többletpontok maximális mennyisége 100, amiből maximum 40 pontot lehet összegyűjteni a releváns nyelvtudásért. A szükséges nyelvtudás igazolására két féle mód áll rendelkezésre: az egyik a nyelvvizsga-bizonyítvány, míg a másik az emelt szintű nyelvi érettségi.

De mennyi többletpont jár ezekért?

Összesen 50 többletpont jár az emelt szintű nyelvi érettségiért, amennyiben

  • az érettségi eredménye legalább 45%-os lett,
  • és a jelentkező érettségi pontjait az emelt szintű vizsgaeredmények alapján számítják.

Ha akkreditált, komplex nyelvvizsga-bizonyítványról van szó, akkor már más a helyzet:

  • a középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért (részvizsgáért, tehát csak szóbeli vagy csak írásbeli vizsgáért nem jár többletpont) 28 pont,
  • míg a felsőfokú (C1), szintén komplex nyelvvizsgáért már 40 pont jár.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a nyelvvizsgával sajnos nem lehet kiváltani az emelt szintű nyelvi érettségit, de emelt szintű érettségivel már van lehetőség a nyelvvizsga-bizonyítvány kiváltására. Az Oktatási Hivatal közleménye alapján az emelt szintű érettségi

  • 40-59 százalékos siker esetén alapfokú (B1-es) komplex nyelvvizsgával,
  • legalább 60 százalék elérése esetén pedig középfokú (B2-es) komplex nyelvvizsgával

egyenértékű bizonyítványnak számít. Különálló dokumentum ezért nem jár, az érettségi bizonyítvány vagy tanúsítvány záradékában szerepel majd, hogy ez a dokumentum egyenértékű bármelyik – Magyarországon engedéllyel rendelkező – nyelvvizsgaközpont által kiállított, „keményfedeles” nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.

Azt, hogy melyik szakon milyen érettségit fogadnak el, azt ezen a linken keresztül lehet megtekinteni.


nyelvvizsga.hu, mennyi többletpont jár a nyelvvizsgáért, tanulás, írás, nyelvtanulás, házifeladat írás, kéz és toll

forrás: pexels.com


Csak az emelt szintű nyelvi érettségiért jár többletpont?

Ez így van, a középszintű nyelvi érettségiért sajnos semmilyen többletpont nem számítható be a felvételi folyamat során, illetve nem egyenértékű semmilyen fajta nyelvvizsgával sem – függetlenül a nyelvi érettségi eredményétől.

A nyelvtudásért járó többletpontok összeszámolásánál nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a jelentkező maximálisan 40 pontot érhet el, tehát hiába rendelkezik több nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy emelt szintű nyelvi érettségivel, 40 pontnál többet nem érhet el a felvételin (ha nyelvtudásról van szó).

A felvételi eljárás során a nyelvtudás igazolásához nem kell semmilyen dokumentumot sem feltölteni az elektronikus felületre, mert 2003 óta az Oktatási Hivatal külön adatbázisból ellenőrzi, hogy a jelentkező valóban rendelkezik-e sikeres nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!