Melyik egyetemen nincs már szükség nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez?

Ahogy azt korábbi, hasonló témával foglalkozó cikkeinkben írtuk, a 2022-es törvénymódosítás következtében a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy szükség lesz-e nyelvvizsgára a végzős hallgatóknak a diplomájuk megszerzéséhez. No és hogy hány intézmény döntött a kötelező nyelvvizsga eltörlése mellett? Máris mutatjuk!


A tavalyi évben megszavazott felsőoktatási törvény miatt törölték többek között a diplomakiadás egyik kötelező feltételét, a legalább középfokú (B2-es), komplex nyelvvizsga-bizonyítványt. A rendelet következtében a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek majd arról, hogy pontosan milyen nyelvi feltételekhez kötik a hivatalos diploma átvételét. Ez a döntés természetesen a már végzett hallgatókra is vonatkozik, akik régen várt oklevelüket nyelvvizsga nélkül is megkaphatják a továbbiakban.


Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az ELTE hallgatóinak számára a jelenlegi rendelkezések alapján nem kötelező a nyelvvizsga-bizonyítvány megléte a diploma kiadásához. Az egyetemen tanulók számára írt levélben arról van szó, hogy az intézmény szerint a hallgatóknak továbbra is szüksége lesz valamilyen szintű idegen nyelvi ismeretre a tanulmányaik befejezéséhez. Ez azt is jelenti, hogy az egyetemnek gondoskodnia, és a tanterv részeként biztosítania kell az adott szakon szerezhető szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismeretek oktatását.

Az egyetem továbbra is szeretné ösztönözni leendő hallgatóit a nyelvvizsga-bizonyítvány időbeli megszerzésére, ezért a 2024-es felvételi eljárástól kezdődően extra többletpontokkal ismeri el az idegennyelvtudást.


nyelvvizsga.hu, diplomások, diploma-tekercseket tartó fiatal emberek

forrás: pexels.com


Óbudai Egyetem

A következő két tanévben végző hallgatóknak egy ún. „belső nyelvi követelményt” kell teljesíteniük, majd a 2026/2027-es tanévtől kezdődően már az akkori tanterv elvárásainak megfelelő nyelvi tudást kell megszerezniük a diploma átvételéhez. Az intézmény azt is jelezte, hogy a nyelvtudás mérésére különböző ellenőrzési pontokat építenek majd be a vadonatúj tantervbe; a részleteket gondosan, nyelvtanárok segítségével dolgozzák ki.


Nyíregyházi Egyetem

A tanulmányaikat 2023 szeptemberében megkezdő hallgatók esetében a légi közlekedési képzéseken túl egyedül a turizmus-vendéglátás alapképzési szakra felvételt nyert hallgatók számára határozták meg az angol nyelvű, középfokú, komplex nyelvvizsga teljesítését

– olvasható a Nyíregyházi Egyetem közleményében. Mindezek mellett a nyelvvizsga-bizonyítvány továbbra is plusz pontot ér majd a felvételizők számára.

A teljes cikk az Eduline.hu hivatalos oldalán olvasható!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu