Megváltozik az Euroexam nyelvvizsgája

Ezeknek a változtatásoknak nagy valószínűséggel a nyelvvizsgára készülő tanulók fognak a legjobban örülni, hiszen a vizsgaközpont bejelentése alapján egyszerűbb lett az Euroexam nyelvvizsga megszerzése.


„Most még egyszerűbb a nyelvvizsga!”

– írja a hivatalos weboldalán látható legfrissebb közleményében az Euroexam vizsgaközpont.

A cikkből kiderül, hogy a lényeges változást három, szeptembertől bevezetett módosítás fogja elhozni. Ezek közül a módosítások közül az egyik legfontosabb, hogy az olvasott szöveg értéséről szóló feladathoz további plusz tíz percet biztosít a vizsgaközpont a nyelvvizsgázóknak. Az Euroexam szerint vizsgahelyzetben különösen számít az időfaktor, ezért most igyekeznek még több figyelmet fordítani erre a tényezőre.


nyelvvizsga.hu, euroexam, euroexam nyelvvizsga

forrás: euroexam.org


A nyelvvizsga íráskészség része is könnyebb lett

A vizsgázó íráskészségét próbára tevő feladatoknál is szemmel látható lesz a változás, ugyanis az írásbeli szövegrész megírásánál mostantól nem négy, hanem mindössze három feladattípus közül lehet választani: online komment, esszé és műkritika. Sőt, a vizsgaközpont a nyelvvizsga írásbeli részének teljesítéséhez is további tíz percet ad pluszba a vizsgázóknak.

„B2 szinttől az íráskészség többről kell szóljon, mint egy rövid baráti levél megírása. A sikeres vizsgához többféle műfajjal és hétköznapi témával is meg kell tudni birkózni. Az Euroexam vizsgák eddig is rugalmasan kínáltak erre lehetőséget. A rövid, gyakorlatias, hétköznapi ügyben írt levél mellett 3 műfaj közül lehet második feladatként választani. Vizsgáról vizsgára változott azonban, hogy a műfajok szélesebb választékából épp mely három szerepel a kínálatban”

– írja az Euroexam, hozzátéve hogy a műfajválaszték csökkentése szeptembertől a B2-es és a C1-es szinten is jelen lesz.

A harmadik nagyobb hangvételű változtatás, hogy a nyelvvizsga íráskészség részének kiértékelése még egyszerűbbé válik szeptembertől. Ez a vizsgaközpont szerint a vizsgára készülő nyelvtanulók és a felkészítő tanárok számára is könnyítést jelent, hiszen mindig nehéz megítélni azt, hogy az elkészített szöveg megfelel-e egy nyelvvizsga sikeres megszerzéséhez. A könnyítést egy „checklist-alapú” ellenőrzőlista bevezetésével kezdik el, amelynek segítségével a vizsgára készülő tanuló a felkészülés közben is ki tudja deríteni, hogy pontosan hány pontot is ér az általa megírt szöveges tartalom. Ezzel a módosítással az Euroexam még konkrétabbá és kiszámíthatóbbá szeretné tenni a nyelvvizsga íráskészség részét.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Euroexam.org