Megkezdődött a nyelvvizsga nélküli diplomák kiosztása

A nyelvvizsgamentes diplomázás híre nagy mértékben könnyítette meg a felsőoktatásban résztvevő tanulók helyzetét. A héten megkezdődött a diplomák kiosztása.

A koronavírus miatt létrejött gazdasági akcióterv következtében a diploma idén nyelvvizsga nélkül is átvehető lesz. Erről az április 7-én közölt jelentésében tájékoztatta a érintetteket Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter. Ez az intézkedés elsősorban az idén diplomázó, illetve a már záróvizsgát tett, de nyelvvizsga hiányában még diploma nélküli tanulókra vonatkozik. Az érintettek létszámát a minisztérium nagyjából 75 ezerre becsüli. Palkovics László nyilatkozata alapján azért van szükség a nyelvvizsgamentes diplomázás bevezetésére, mert a vírus által létrejött válság befejeztével a magyar gazdaság fellendítéséhez rengeteg diplomás munkavállalóra lesz szükség.

A hivatalosan is „beragadtként” kezelt nyelvvizsgára váró diplomákat már a hét elején elkezdték kiosztani. Ezek száma nagyjából tízezerre tehető, de a hó végén kiadott diplomák száma előreláthatóan a százezres nagyságrendet is elérheti.

A törvénymódosítás a koronavírus miatt fennálló veszélyhelyzet kapcsán bevezetett gazdaságvédelmi akcióterv részét képezi: azok a tanulók, akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tesznek, azoknak nem lesz szüksége a már előzetesen törvénybe foglalt nyelvvizsgára diplomájuk megszerzéséhez. A hivatalos létszám ugyan még nem ismert, de már napokkal a bejelentés után tisztán kivehető, hogy az érintett tanulók nagy százaléka kíván élni a hirtelen jött lehetőséggel.

A diploma átadására a minisztérium által kiadott rendelet alapján az egyetemek külön helységeket jelölnek ki, a közeljövőben pedig a postai kézbesítés is opció lesz. A kormányrendeletbe foglaltak szerint az érintettek közé tartozik mindenki, akinek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tennie a diplomaszerzéshez. A rendelkezés korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, finanszírozási formától függetlenül.