Megéri spanyolt tanulni?

A spanyol nyelvet renget ember beszéli bolygónkon, a világnyelvek ranglistáján pedig jelenleg a negyedik helyet foglalja el. De vajon csak és kizárólag az álláskeresés és a továbbtanulás miatt érdemes megtanulni ezt a meglepően könnyű nyelvet? A Cervantes Intézet tanulmányi vezetőjét az Eduline.hu kérdezte.


„A spanyol a világ második nyelve az anyanyelvi beszélők számát tekintve, 493 millióval; csak a kínai nyelvet beszélik ennél is többen. A spanyol nyelv öt kontinens 21 országában hivatalos. Ha a beszélők összlétszámát tekintjük – a nyelvtudás szintjétől függetlenül –, a spanyol 591 millió beszélővel a harmadik nyelv a világon a kínai és az angol után.”

– ismertet néhány spanyol nyelvről szóló hivatalos statisztikát Luis Ángel Macías Amigo, a budapesti Cervantes Intézet tanulmányi vezetője.

Elmondása szerint a Cervantes Intézet 30 évvel ezelőtti megalapítása óta a spanyolul beszélő országok kultúrája és a spanyol nyelv tanulása iránti érdeklődés ugrásszerűen megnőtt. Az intézmény öt kontinens 45 országában van jelen, és már több mint 1 millió ember spanyol-nyelvtanulásáért volt felelős az elmúlt évek alatt.

spanyol feliratos bögre

forrás: pexels.com


Miért népszerű a spanyol nyelv?

„Ahogy a diákok száma nőtt az elmúlt években, úgy változtak a spanyol nyelvtanulás okai is. A legtöbb esetben ezek olyan tényezők, amelyek személyes, tanulmányi és munkával kapcsolatos területekre vonatkoznak.”

– meséli Luis Ángel Macías Amigo.

„De nem csupán egyetlen okból érdeklődnek a tanulók, hanem egyszerre több tényező is hajtja őket. A magánéleti motiváción kívül – mint például a családi és baráti kapcsolatok, vagy a hobbi (zene, film, irodalom, színház, művészet, sport) és a szabadidős foglalkozások, utazások, nyaralások – egyre gyakrabban fordul elő, hogy a tanulók a tanulmányaikhoz és a munkaterületükhöz kapcsolódó gyakorlati okokra is hivatkoznak.”

A Cervantes Intézet tanulmányi vezetője elmondta, hogy Spanyolországban az egyetemekre való bejutáshoz a külföldről érkező diákoknak B2-es spanyol nyelvvizsgával kell rendelkezniük. Ebben nincs semmi meglepő, hiszen Németországban, Hollandiában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban több olyan nemzetközi egyetem is van, ahol A2, B1 vagy B2 szintű második vagy harmadik nyelvtudás szükséges az alap-, mester- vagy doktori képzés elkezdéséhez.

„Az egyre inkább globalizált világban és gazdaságokban a hatékony idegennyelv-tanulás és -kompetencia a munkaerőpiacon az egyik legkeresettebb alapkészség, a digitális kompetenciával és más készségekkel együtt. Spanyolul tudni azt jelenti, hogy közel 600 millió emberrel tudunk kapcsolatba lépni és kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni velük.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu