Külföldi nyelvtáborozás? Hasznos, de drága mulatság!

Ha nyelvtanulásról van szó, akkor sokak számára a külföldön töltött idő jelenti az egyik leghatékonyabb módszert, ezzel lehetővé téve az anyanyelvi környezetben megszerezhető nyelvtudást. A külföldi nyelvtáboroztatás célja is hasonló: a jelentkezők a célország kultúrájának megismerése mellett nemzetközi kapcsolatokra tehetnek szert, miközben életre szóló élményekkel is gazdagodnak.


A nyelvtáborok témája az egyre közelgő nyár mellett a nyelvtanulást érintő, radikális változtatások és problémák miatt is releváns. Kezdve a pandémia okozta nyelvvizsgamentességgel, amelynek köszönhetően 2020–2021-ben összesen 140 ezer hallgató kaphatta meg diplomáját – nyelvvizsga nélkül. Ez hallgatói szempontból remek megoldásnak tűnik, azonban a nyelvtudás hiánya sajnos hosszú távon nem kifizetődő. Ezt a helyzetet eszkalálta a 2022 végén tett kormányzati bejelentés, melyből kiderült, hogy az év elejétől már nem törvényi feltétele a diploma megszerzésének a nyelvvizsga (tehát a felsőoktatási intézmények maguk döntenek majd arról, hogy pontosan milyen szintű és komplexitású nyelvtudáshoz kötik a diploma megszerzését).

Már csak hab a tortán, hogy a kormány ezzel egy időben állította le a Külföldi Nyelvtanulási Programot forráshiányra hivatkozva. Az intézkedés következtében közel 140 ezer 9. és 11. évfolyamos diák esett el az ingyenes külföldi nyelvtanulás lehetőségétől.


nyelvvizsga.hu, több sátor egy helyen, sátras kemping, sátrazás szép időben

forrás: pexels.com


Miért olyan fontos a nyelvtanulás?

Ahogy azt több cikkünkben is közöltük már, a hazai idegennyelvi tudás arányai elenyészők. Ezt az arányt az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) legfrissebb statisztikája is alátámasztja, amelyről készített bejegyzésünk ezen a linken keresztül tekinthető meg.

Az Oktatási Hivatal adatai mellett a nyelvtudás hiányát az Eurostat által közzétett felmérés is igazolja:

a 25-64 éves közti magyar lakosság mindössze 42,4 százaléka beszél más nyelven is a saját anyanyelvén kívül.

A kijelentés alapján hazánk jócskán elmarad a 60 százalékos EU-s átlagtól – főleg ha azt nézzük, hogy a magyar nyilatkozók közül hányan ítélik megbízhatónak nyelvtudásukat, akkor ez a szám mindössze 20% körül mozog.

Az említett statisztika alapján tehát elmondható, hogy igazán érdemes tisztában lenni azzal, hogy nyelvtudásunk külföldön való fejlesztésének érdekében pontosan milyen kezdeményezések állnak a rendelkezésünkre.

A Pénzcentrumnak három cég, az elsősorban amerikai gyerektáboroztatásra specializált Camp Leaders, az Egyesült Királyságban található nyelvi táborokat és tanfolyamokat közvetítő AngolNyár és a szintén észak-amerikai táboroztatásban utazó Camp America nyilatkozott arról, hogy mely programok és helyszínek bizonyulnak a legnépszerűbbnek a jelentkezők körében, illetve, hogy a bizonytalan gazdasági körülmények hatására hogyan alakultak az árak az elmúlt időszakban. A táboroztatást érintő nehézségekről, az árakról és eseményekről, illetve a nyelvi táboroztatással kapcsolatos fontosabb információkért érdemes folytatni az olvasást a Pénzcentrum.hu hivatalos weboldalán!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Pénzcentrum.hu