Középszinten csalnak legtöbben a nyelvvizsgákon

Az Oktatási Hivatal nyelvvizsga-nyilvántartásából kikért adatok alapján 2015-től egészen 2021-ig átlagosan 10 fő körül volt a nyelvvizsgán csaló személyek száma.

Az Eduline által kikért Oktatási Hivatal adatai alapján a nyelvvizsgákon történő csalások többsége angolból, középfokon történt.

A nyelvvizsgacsalások száma az összes vizsgázószámhoz képest nézve meglepően alacsony. Az arány még a tavalyi rekordkevés nyelvvizsgaszámok tekintetében (összesen 82 684) is elhanyagolható. A 2020-ban bevezetett online nyelvvizsgarendszerrel kapcsolatban a vizsgázók és a külső szemlélők sokáig úgy gondolkoztak, hogy az akár otthoni környezetből is elvégezhető vizsgán különösen könnyű csalni, hiszen azt “úgysem látja senki”.

fotó: shutterstock.com

A feltételezést az Eduline és az online nyelvvizsgarendszerek szabályzata sem tartja megfelelőnek, mivel az otthoni online vizsgákra vonatkozó óvintézkedések nagyon is részletesek és következetesek. Egy online vizsgán való részvételhez elengedhetetlen a két kamera használata: ezek ugyanis folyamatosan rögzítik a vizsgázó otthoni környezetét, hangfelvétellel együtt. A rendszer képes rögzíteni a kimeneti eszközök mozgását és aktivitását is (legyen szó egérmozgásról vagy billentyűlenyomásról), ráadásul a vizsga teljes ideje alatt egy élő operátor követi figyelemmel a vizsgázót, s annak viselkedését. Mondanunk sem kell, hogy ezen szabályok megkövetelésével az online nyelvvizsgán való csalás nagy nehézséget nyújt az arra vágyakozó személyeknek.

10 nyelvvizsgán történő csalás egy évben. De valóban ennyi lenne?

Ennél valamivel nyilván többen próbálkoznak. Az az igazság, hogy nem minden esetben jutnak el a csalások az Oktatási Hivatalhoz. – magyarázza Rozgonyi Zoltán, az Euroexam International hazai központjának vezetője az Eduline-nak.

Az egyesület elnöke szerint a szabály az, hogy amikor vizsgacsalást tapasztal a bizottság, akkor azt le kell jelenteni, ilyenkor a vizsgázó az OH „feketelistájára” kerül és a jövőben a többi központ is figyel rá, ha ismét vizsgázni megy.

A csalási próbálkozások nagy része időben kiderül és meg tudjuk akadályozni, de becslésem szerint az összes vizsgázó pár tizedszázalékát is alig elérő arány, amiben a csalók sikerrel járnak. A csalás szájról szájra terjed, ha valakinek sikerül, garantáltan el fogja mondani másoknak is.

Ha ezt érzékelik a központok, akkor az adott vizsgahelyszínhez hívott rendőrök jelenléte általában elijeszti a csalásra készülő vizsgázókat.

A nyelvvizsgán történő csalás egyébként meglepő módon a már egyetemet végzett, 30-as, 40-es korosztály körében van jelen. Rozgonyi Zoltán elmondása alapján még soha nem látott gimnazistát komoly felkészüléssel csalni egy nyelvvizsgán.

Forrás: Eduline