Közel 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség

Az idei nyelvvizsga-amnesztia továbbra is sikeresnek bizonyul, amely megállapítást az erről szóló statisztika és hallgatói vélemények is alátámasztják.


Már csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-t.

A minisztérium hozzátette, hogy a kormány idén júliusban ismét lehetővé tette az augusztus végéig sikeresen záróvizsgázók számára a nyelvvizsgamentes diplomaátvételt. Az egyetemek a nyári döntés alapján mostanáig mintegy tizenegyezer végzős hallgató oklevelét állították ki.

forrás: unsplash.com


Emlékeztettek: a kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a “beragadt” diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is.

A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 ezer oklevelet adtak ki.

A járványhelyzet az elmúlt tanévben is megnehezítette a nyelvtanulást a hallgatók számára. A védelmi intézkedések a szokottnál szűkebbre szabták a vizsgaalkalmakat. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz számos megkeresés érkezett közvetlenül fiataloktól, ifjúsági és hallgatói szervezetektől. A közösségi élet újraindításért felelős operatív törzs a nyelvvizsgamentesség meghosszabbítását javasolta a kormánynak – ismertette a tárca.

A gazdaság újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra,

így végül azok az egyetemisták is átvehetik a felsőfokú végzettséget igazoló okleveleiket, akik 2021. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tettek, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával – tudatták.

Az ITM a közleményben arra kéri az egyetemi hallgatókat, hogy ha még nem tették, a jelenléti oktatásban megkezdett tanév zavartalan folytatásáért oltassák be magukat.

Forrás: MTI