Könnyebben szerezhető meg a nyelvvizsga az idei érettségin

A koronavírus miatt bevezetett járványügyi intézkedések az oktatásra is nagy hatással vannak: idén könnyebben lesz beszerezhető az érettségivel kiváltott nyelvvizsga.

A Magyar Nemzet írása alapján a járványügyi helyzetre való tekintettel most az érettségi egyik fele is elég a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez.

A járványügyi intézkedések az érettségire is nagy hatással vannak: idén csak nagyon kivételes esetekben lesznek szóbeli vizsgák. Ez olyan tantárgyaknál fog előfordulni, amelyeknél nincs szükség írásbeli vizsgára (pl. testnevelésből). A tanulási nehézségek miatt felmentett diákoknak is szerveznek szóbeli időpontokat.

Sok tanuló számára egyfordulós lesz az érettségi – vagyis elmarad a javítási lehetőség – de nem minden esetben: akinek középszinten nem sikerül az elégséges osztályzathoz szükséges 25 százalékos eredmény az írásbelin, de legalább a 12 százalékot sikerül elérnie, annak a szóbeli alkalmával lesz lehetősége javításra. Kivételek azok a tantárgyak esetében lesz, amelyeknél nincs szükség szóbeli vizsgára.

Tudnivaló, hogy aki csak szóbelire jelentkezik, de valamilyen okból nem tud részt venni a vizsgán, annak minden további nélkül törlődik a jelentkezése, s majd ősszel futhat neki ismételten a vizsgarésznek. Aki viszont az írásbelin bemutatott meglehetősen rossz teljesítménye jóvoltából válik hivatalossá a szóbeli fordulójára, annak kötelező megjelennie a vizsgán, különben az illető megbukott.

Az éremnek mindig két oldala van, így a járványügyi helyzet néhány jó ponttal is tud szolgálni a tanulók számára; ilyen például az a tény, miszerint a nyelvvizsgát most sokkal könnyebb módon szerezhetik meg azok, akik az idegen nyelvi érettségivel szeretnék kiváltani azt.

A hivatalos adatok a következők: emelt szinten a 60 százalékos nyelvi érettségi B2 (középfokú), a 40–59 százalékkal záruló vizsga pedig B1 (alapfokú) nyelvvizsgának minősül. Két tannyelvű iskolában, aki a célnyelven elért hatvanszázalékos eredménye mellett esetleg két másik tantárgyból is idegen nyelven érettségizik, az C1 (felsőfokú) nyelvvizsgát kaphat. Az egyenértékűséget most kivételesen a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani, az egyetemi felvételin pedig ugyanannyi többletpont jár a részeredményért, mint máskor a komplex nyelvvizsgákért: középfokú bizonyítványért 28 pont, felsőfokú bizonyítványért pedig 40 pont.