Kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba az emelt szintű érettségi és nyelvvizsga miatt

A pandémia által előidézett helyzet nem kedvez a felsőoktatásnak. Az újdonsült követelmények és a nemzetközi felsőoktatási piac összeomlása is csak tovább ront a helyzeten.

Az állami ösztöndíjas férőhelyek növelésének ellenére közel húszezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára. Dr. Szabó Péter ennek fő okát az elhamarkodott intézkedésekben látja.

– Néhányan már korábban jeleztük, hogy kicsit elkapkodott volt az intézkedés, amely szerint a jelentkezés feltétele a szakiránynak megfelelő emelt szintű érettségi és egy nyelvvizsga. A követelményszint emelése jó irány, de időt kellett volna hagyni arra, hogy a középiskolák valóban fel tudják készíteni a diákokat az emelt szintű vizsgákra. – nyilatkozta Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora a Demokratának.

Dr. Szabó Péter szerint az emelt szintű érettségi és nyelvvizsga bevezetésének hatását mérsékelni tudta volna, ha nem a jól megszokott központi felvételi eljárás alapján lehetne bekerülni a felsőoktatásba. Véleménye szerint a személyes és a központi eljárás ötvözése jelentené a legjobb megoldást.

A Kodolányi János Egyetem Nyelvvizsgaközpont hazánk egyik legnépszerűbb vizsgaközpontja. Az egyetem rektora bízik benne, hogy a jelenlegi helyzet okozta nehézségek nem állandósulnak, így előbb-utóbb minden visszakerülhet a normális kerékvágásba.

“A járvány elmúltával bizonyosan visszatérnek hozzánk az európai, ázsiai növendékeink, és a hazai érettségizők is nagyobb létszámban tanulnak majd tovább, ha elmúlik a sokkhatás, és az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga követelményeire fel tudják készíteni a gyerekeket a középiskolák.”

Forrás: Demokrata