Kafka-kiállítás nyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szervezésében

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) és a budapesti Goethe Intézet együttműködési megállapodást kötött hétfőn a német-magyar kulturális kapcsolatok erősítésére, melynek részeként Franz Kafka életét bemutató képregényrajz-kiállítás nyílt a bibliotékában – közölte a FSZEK hétfőn az MTI-vel.


A német nyelv a második legnépszerűbb idegen nyelv Magyarországon, és a német kultúra iránti érdeklődés is meghatározó napjainkban, ugyanakkor Németország is jelentős figyelmet szentel a magyar alkotóknak, művészeknek

– olvasható a közleményben.

Mint írják, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mint Magyarország legnagyobb forgalmú könyvtára és Budapest egyik meghatározó kulturális intézménye, valamint a budapesti Goethe Intézet – melynek célja a nemzetközi kulturális együttműködés elősegítése, a német nyelv népszerűsítése, valamint a német kulturális, társadalmi és politikai élet megismertetése Magyarországon – már eddig is több közös kezdeményezéssel élt.

Ezeknek ad keretet és fejleszti azokat tovább egy új együttműködési megállapodás, melyet Miriam Bruns, a Goethe Intézet igazgatója és Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgatója írt alá a Komplett Kafka című kiállítás megnyitója részeként hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában.


nyelvvizsga.hu, német zászló, német lobogó

forrás: pexels.com


A tájékoztatás szerint a megállapodás eredményeként közös kulturális, tudományos, zenei és irodalmi programok, kiállítások, rendezvények valósulhatnak majd meg. Edukációs célú együttműködés részeként könyvtári programok – többek között német nyelvű felolvasások és tárlatvezetések – várják majd a budapesti német nyelvű közönséget.

Könyvtári-információs együttműködés részeként tapasztalatcserére is mód nyílik, különös tekintettel a zöld könyvtári kezdeményezések, a fenntarthatóság és a közösségi tudomány (citizen science) területén. Közös könyvtári projektek indulhatnak majd a magyarországi német kisebbség német tanárai és oktatási intézményei számára.

A hétfőn megnyílt Komplett Kafka kiállítás az egyik első állomása az együttműködésnek. A kiállítás apropója, hogy 1924. június 3-án, éppen 100 éve halt meg az egyik leghíresebb német nyelvű író, Franz Kafka, akinek a neve csak halála után vált nemzetközileg ismertté és aki nemcsak prózát írt, hanem szenvedélyesen szeretett rajzolni is – olvasható a közleményben.

Mint írják, a német nyelven alkotó, csehországi születésű író élete és karakterei az évforduló alkalmából Nicolas Mahler osztrák karikaturista és illusztrátor képregényes életrajzaiban kelnek életre.

A tárlat az osztrák karikaturista idén megjelent Komplett Kafka című képregény-biográfiájából 20 fekete-fehér-kék képregényrajzot tár az érdeklődők elé, melyeken megelevenednek többek között az írónak az írással való problémái, a nőkkel való kapcsolata, valamint az alkotásokon felismerhető az “átváltozás” motívuma is.

– áll a FSZEK hétfői összegzésében. A kiállítás június 29-ig lesz látható a könyvtár nyitvatartási idejében.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI