Jövőre már jelnyelvből is lehet nyelvvizsgázni

A jelnyelv régóta van jelen hazánkban, ez a siket és nagyothalló személyek által leggyakrabban használt nyelv. Jövő nyáron már nyelvvizsgát is lehet belőle tenni.

A jövőben érkező felsőoktatási törvény módosítása alapján a jelnyelvből tett vizsga államilag elismert lesz, s további nyelvi pótlék is jár majd érte.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által előrebocsájtott módosítást az Országgyűlés 194 darab “igen” szavazattal fogadta el.

A módosítást a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (továbbiakban SINOSZ) a siket és nagyothalló emberek életminőségének növelésének érdekében terjesztette elő. A törvénymódosítás következtében az ügyért felelős kezdeményezők a szövetség által érintett hátrányos helyzetű emberek oktatási és munkahelyi nehézségeinek kiküszöbölésében is reménykednek.

A jelnyelv közel tíz éve hivatalos nyelv hazánkban, ez a legtöbb magyar származású siket és nagyothalló által használt nyelv. Jövőre az államilag elismert nyelvvizsga mellett a Jelnyelvi Oktatók Névjegyzéke is elérhetővé válik, ezt követően csak és kizárólag a névjegyzékben regisztrált, a SINOSZ képzésein szerzett képesítéssel rendelkező jelnyelvi oktatók taníthatnak és készíthetnek fel embereket a nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzésére.

A törvénymódosítás alapján 2021. július elseje után lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni jelnyelvből. Az állam az egészségügyben végzett jelnyelvi tolmácsolás költségét magára vállalja, ezt követően a jelnyelvi tolmácsolás hivatalos szakmaként lesz elfogadott hazánkban.

A SINOSZ szerint az államilag elismert nyelvvizsga alapvető feltételei készen állnak, ennek ellenére a tényleges megvalósításig még rengeteg megoldásra váró probléma áll fenn.