Jelentős károkat okozhat a nyelvvizsga-amnesztia

A június végén elrendelt törvénymódosítás alapján idén sem kell nyelvvizsga a diplomához. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke és számos nyelvvizsgaközpont szerint rövid- és hosszútávon is kártékony lehet az intézkedés.


Június 24-én jelentettük meg cikkünket, amely szerint nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat azok, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgáznak. Ezt elsőként Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be Facebook-bejegyzésében.

A kormány a nyelvvizsga-amnesztiáról hozott döntést azzal indokolta, hogy bár a digitális oktatás jó eredményeket hozott, úgy vélik, hogy

a nyelvtanulás és a nyelvvizsgázás a pandémia miatt mégis nehézkes volt a fiatalok számára az elmúlt évben.

Tavaly ugyanez az intézkedés több mint százezer új diplomást hozott, most pedig arra számítanak, hogy várhatóan a közel ötvenezer diplomázó közül húszezer hallgatónak nem lesz nyelvvizsgája.

forrás: pixabay.com


A hátrányok

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője szerint ez a szám azért ilyen magas, mert a legtöbb hallgató a tavalyi nyelvvizsgamentesség alapján arra számított, hogy ezt a rendeletet idén is meghozza majd a kormány.

„Emiatt a diákok egy jelentős része abszolút nem helyezte előtérbe a nyelvtanulást, holott hosszú évek óta mindenki arról beszél, hogy az idegen nyelvi és az informatikai tudás a XXI. században kincset ér. Most, hogy ezt megkérdőjelezték, a jövőben számottevően csökkenni fog a nyelvi képesség szintje hazánkban, és nemcsak az egyetemeken, de a középiskolákban is negatív folyamatokat indíthat be. Egyszóval döbbenetesen rövidlátó és hosszú távon is kártékony intézkedésnek tartom a nyelvvizsga nélküli diplomázás lehetőségét.”

– nyilatkozott Rozgonyi Zoltán az Indexnek. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint a döntés csak azért sem volt indokolt, mert a digitális oktatás az egyetemeken működött a leghatékonyabban, sőt, a felmerülő nehézségek ellenére több mint tízezer középiskolás tett sikeres nyelvvizsgát idén tavasszal.

A döntésnek természetesen a nyelvvizsgaközpontok sem örülnek, egyrészt nem tartják jogosnak a könnyítést, másrészt súlyos anyagi károkat is szenvednek az intézkedés miatt.

Az ELTE Origó Nyelvi Centrumnak a következő a véleménye:

„Érdekes módon csak a nyelvvizsgáztatás esetében merül fel kérdésként, hogy elvárható-e a vizsgázás. Ezen az alapon a felsőoktatás záróvizsgáit, az államvizsgát is törölni kellene az idén, hiszen a diákok javarészt online képzésben részesültek. Nem tartjuk az online tanulás mellett sem teljesíthetetlennek a vizsgakövetelményeket.”

A Corvinus Nyelvvizsgaközpont vezetője sem támogatja az újabb amnesztiát:

„Nem csupán szakmailag tartom indokolatlannak a nyelvvizsga-követelmény alóli mentesítést az elmúlt év eseményeire hivatkozva, hanem úgy vélem, valójában ezzel – közép- és hosszú távon – éppen a frissen diplomát szerző végzős hallgató kerülne nehezebb helyzetbe a munkaerőpiacon, hiszen nyilvánvalóan sekélyesebb lenne a nyelvtudása így, mivel nincs rákényszerítve nyelvi ismereteinek fejlesztésére, ami nélkül ma már egyre nehezebb érvényesülni.”

A Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a nyelvvizsga-amnesztia negatív tényezőivel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, hogy megérti az intézmények nehéz helyzetét, de bízik benne, hogy hazánkban nemcsak a diploma miatt tanulnak nyelvet az egyetemisták.

Forrás: Index