Januártól kötelező a nyelvvizsga az állami tisztségre pályázóknak Ukrajnában

A 2021. január 1-jén hatályba lépett rendelet alapján ukrán nyelvismeretből kell vizsgát tenniük az állami tisztséget betölteni kívánó személyeknek.

Az újdonsült rendelet az ukrán, mint államnyelv működését szabályozza.

Tarasz Kreminy államnyelvi felügyelő az Ukrajina 24 televíziós csatorna szombat esti adásában említette meg, hogy az év elejétől kötelező lesz az ukrán nyelvvizsga azoknak, akik állami tisztségek betöltésére készülnek.

– A nyelvvizsga-kötelezettség mindenekelőtt a potenciális miniszterekre, kormány-tisztségviselőkre, megyei és járási állami adminisztrációk vezetőire, állami vállalatok igazgatóira, ügyészekre vonatkozik – jelentette ki az államnyelvvédelmi biztos.

fotó: Guillaume Speurt – flickr.com

Kreminy elmondása alapján azoknak kell ukrán nyelvvizsgát tenniük, akik az államhatalommal kapcsolatos közvetlen tevékenységet folytatnak. Az érintett személyek másik kategóriája az ukrán állampolgárságért folyamodók köre. Ezek más országok állampolgárai, akik az ukrán nyelvvizsga sikeres letétele után jogosulttá válnak az ukrán állampolgárság megszerzésére.

A jelenlegi állapot szerint a parlamenti képviselők és a jogvédő szervek munkatársai mentesülést kapnak a nyelvvizsga alól. Az államnyelvi felügyelő szerint ez jobb, mint ha letennék eredményesen nyelvvizsgát, viszont képtelenek egymáshoz fűzni két ukrán szót.

Forrás: karpat.in.ua, unn.com.ua