Idén is elhalasztják a gimnazistáknak szóló államilag támogatott külföldi nyelvtanfolyamot

A kormány jövő évre halasztotta a 9. és 11. évfolyamos tanulókat érintő két hetes, nyelvtanulás céljából szervezett külföldi utazást.


Az államilag finanszírozott kéthetes külföldi nyelvtanfolyam lehetőségét Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be 2019 februárjában.

A tervezett programot a koronavírus miatt már a tavalyi évben is elhalasztották, és úgy tűnik, hogy ez idén sem lesz másképp.

A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel a programot csak 2022-ben indítja útjára

– válaszolta az Index kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere még a program meghirdetésekor közölte, hogy csaknem 140 ezer diák jogosult a részvételre. Kásler szerint a kormány 90 milliárd forintos keretet alakított ki a programra, ami résztvevőnként 2000 eurót, vagyis több mint 700 ezer forintot jelent.

fotó: understood.org

A program tervei alapján délelőttönként nyelvi kurzusokon, délután és hétvégén pedig kulturális illetve sportprogramokon vettek volna részt a tanulók. A szállást külföldi családok biztosították volna annak érdekében, hogy a nyelvtanulás még hatékonyabb legyen.

Az elmúlt években a kormány számos változtatást végzett a nyelvtanulásra és a nyelvvizsgákra vonatkozó szabályokat illetően:

  • 2018-tól minden 35 év alatti fiatalnak megtérítik a sikeres középfokú nyelvvizsga díját,
  • 2019 őszétől nyelvtanulásra is felhasználható a diák­hitel,
  • 2020-ban pedig több mint 75 ezren kaptak nyelvvizsgamentességet, és vehették át diplomájukat a koronavírus-járványra való tekintettel.

Forrás: Index