Hogyan tartsuk napra készen nyelvtudásunkat?

A nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése után sokaknak nem adódik lehetőség a nyelvtudás mindennapi gyakorlására, holott ez igenis fontos része egy nyelv teljes körű elsajátításának. Ahogy mindenre, úgy erre a problémára is van megoldás!

Idegen nyelvű tartalom

A külföldi tartalmak fogyasztása – legyen szó videóról vagy egy újságcikkről – mára csaknem a mindennapi rutin részévé vált. Ez az informálódás és szórakozás mellett egyúttal hasznos készségfejlesztésként is funkcionál: ki ne szeretné nyelvtudását kedvenc sorozatának vagy filmjének megtekintésével edzeni? Erre manapság rengeteg szórakoztató- és videómegosztó program vagy applikácó ad lehetőséget. Külön kihívást jelent a külföldi akcentust magukkal hordozó színészek angol nyelvű szövegkiejtése is – ennek könnyítésére erősen ajánlott a nézett videó vagy film feliratozásának bekapcsolása.


Ha egy jó beszélgető partnerre van szükség…

Bár a jelenlegi járványhelyzetben sokaknak nincs kedve egy külföldi kiruccanáshoz, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne lehetőség az ehhez hasonló kirándulások során használt nyelvtudás szinten tartására. A modern kor világhálóján számos weboldal foglalkozik beszélgető partnerek összehozásával – ezeket véletlenül sem szabad összekeverni a társkereső oldalakkal -, ahová a világ minden tájáról regisztrálnak nyelvtudásukat fejleszteni kívánó személyek. A beszélgető partnerekkel foglalkozó oldalak működése egyszerű: az érdeklődő személy kiválasztja hogy milyen nyelven beszél, illetve hogy ő milyen nyelven beszélő társat keres. A rendszer keres egy számára ideális partnert, s kezdődhet is a beszélgetés.


Kellemeset a hasznossal – zenehallgatás

A kedvenc előadók slágereinek meghallgatásával játszva tanul az ember. De mégis hogyan? A lyricstraining.com oldalon csak ki kell választani a kívánt nyelvet, be kell írni az előadót vagy a dal címét, végül megadni, hogy milyen nehézségi szinten szeretne játszani a látogató. A feladat a zenék szövegéből kihagyott szavak beírása lesz, ami a teljes szószám 25%-tól egészen 100%-ig terjedhet.


Erasmus és önkéntes munkavégzés

Az anyanyelvi környezetben történő gyakorlástól a mai napig nincs hatásosabb módszer. A külföldi utazást és az ezzel kapcsolatos információkat az esetek többségében a különböző típusú Erasmus programok szolgáltatják. Az Erasmus programokkal kapcsolatos ügyintézés az erre hivatott partneriskolákban és felsőoktatási intézményekben zajlik.

Az Erasmus programok kapcsán külföldön teljesíthető önkéntes munkavégzésre is van lehetőség, amelyek időtartama változó: vannak pár hónapos, de akár több éves szerződéssel rendelkező programok is. Rengeteg szervezet kínál lehetőséget kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. Az érdeklődő személyek elszállásolásáról általában ezek a szervezetek gondoskodnak, akik még némi zsebpénzzel is támogatnak (ez fedezi a kinti megélhetést).

Forrás: UniLife