Hogyan érdemes nyelvet tanulnia manapság egy diáknak?

A nyelvtanulás legfontosabb eszköze továbbra is a tankönyv, a szótárfüzet és a nyelvtani szabályok számonkérése. Vagy mégsem?


Szakemberek szerint a 21. században a hatékony nyelvtanuláshoz már más módszerekre van szükség, fontos lenne, hogy ebben a szülők is tájékozottak legyenek, ismerjék például az online világ lehetőségeit.

“Manapság, aki eredményesen szeretne nyelvet tanítani vagy tanulni, annak a tankönyvnél többre van szüksége, s erre számtalan új módszer, program online felület áll rendelkezésére.

Amit biztosan nem tehetünk meg pedagógusként és szülőként sem, hogy nem vesszük figyelembe a mai alfa és Z generáció megváltozott képességeit, tanulási szokásait. Ez a két generáció már a fejlett technológia világába született bele, a telefonjukat alig használják az eredeti funkciójára, számukra ez a kapcsolattartás, de a játék felülete is, és azt is el kell fogadnunk, hogy nekik ez a tanulás színtere is.

A szülők felelőssége abban rejlik, hogy amikor megveszik nekik az első okostelefont, meg kell tanítani gyermekeiket annak okos használatára is. S ha a nyelvtanulásról beszélgetünk, akkor jó, ha a szülők is ismerik azokat a lehetőségeket, amiket az online felületeken is meg lehet találni.”

– mondja ezt Gubáné Csánki Ágnes generációs tréner.


nyelvvizsga.hu, fiatal gyermek ül a számítógép előtt

forrás: pexels.com


“Míg ezelőtt a szülő elsősorban a jutalmazás eszközével élt, ha ösztönözni szerette volna gyermekét a jó tanulmányi eredmény elérésére, vagy értékelte a nyelvtanulási sikereit, a ma diákjainál sokkal fontosabb a belső motiváció kialakítása. Nincs szükségük különösebb szülői ráhatásra, hogy megértsék, miért jó nekik, ha nyelveket tanulnak”

– tette hozzá a generációs tréner.


Hogyan segíthet a szülő?

Ágnes szerint szuper program lehet egy idegen nyelvű film közös megtekintése családi program gyanánt, de az is motiválhatja a gyereket, ha látja szüleit idegennyelven kommunikálni, amire őt is biztatják ha külföldön nyaral a család.

A mai gyerekek tanulási szokásai jelentősen megváltoztak, pl. a kutatások szerint hét percig képesek aktívan figyelni egy bizonyos tevékenységre. Ezért a sikeres nyelvtanulást is jobban segítik a rövid, három-négy percen belül megoldható leckék, feladatok. Erre remekül alkalmas a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (KRÉTA IFM), amelyet érdemes a szülőknek gyermekeikkel együtt megismerni. Minden diák számára térítésmentesen elérhető ez a KRÉTA felületen található, nyelvtanulást segítő modul. Az applikáció révén a szülők is bepillantást nyerhetnek gyermekük tanulási folyamataiba, előrehaladásába.

A KRÉTA IFM alkalmazásáról előző cikkünkben írtunk bővebben, ezt a következő linken keresztül lehet megtekinteni.


A KRÉTA IFM elérése

Tanulók számára:

 • Mobil:
  1. KRÉTA alkalmazás
  2. Továbbiak (főoldal jobb alsó sarkában található menü)
  3. Nyelvtanulás
 • Web:
  1. KRÉTA felület
  2. Digitális Kollaborációs Tér
  3. Feladatok (felső menüsorban)
  4. Nyelvi feladatok
  5. Nyelvtanulás (jobb felső sarok)

Tanárok számára:

 • Web:
  1. KRÉTA felület
  2. Digitális Kollaborációs Tér
  3. Feladatok gomb
  4. Nyelvi feladatok gomb
  5. Hozzon létre új nyelvi feladatot

Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI