Hivatalosan is regionális nyelvként ismerik el a sziléziai nyelvjárást Lengyelországban

Megszavazta pénteken a lengyel parlamenti alsóház (szejm) azt a tervezetet, melynek értelmében regionális nyelvnek ismerik el a sziléziai nyelvjárást.


A tervezet mellett a 427 jelen lévő képviselő közül 236-an szavaztak, 186-an ellenezték, öten pedig tartózkodtak. Ellenezte a tervezet elfogadását a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) tagjainak többsége, a szintén ellenzéki Kukiz’15 és a Konföderáció, valamint egy független képviselő.

A szenátus elé kerülő jogszabály értelmében Lengyelország délnyugati részén elterülő sziléziai térség hagyományos nyelvét regionális nyelvként iktatnák be a nemzeti kisebbségekről szóló törvénybe. Az ilyen státuszt Lengyelországban eddig csak a Balti-tenger mellékén elterjedt kasub nyelv élvezte.

A módosítás nyomán kettős helység- és utcaneveket alkalmaznának azokon a helyeken, ahol a lakosság legalább 20 százaléka úgy nyilatkozik, hogy beszéli a sziléziait, önkéntes iskolai nyelvoktatást vezetnének be és finanszíroznák a regionális nyelv ápolását célzó kezdeményezéseket.


nyelvvizsga.hu, lengyel zászló, Lengyelország zászlaja

forrás: pexels.com


A parlamenti vita során a PiS képviselői azzal érveltek, hogy a sziléziai nem nyelvnek, hanem nyelvjárásnak tekintendő, és státuszának megváltoztatása politikai indíttatású. A tervezetet a kormánykoalíciót vezető frakció, a Polgári Koalíció képviselői terjesztették elő az év elején.

A 2021-es népszámlálásban több mint 467 ezren jelölték meg Lengyelországban, hogy mindennapjaikban a sziléziait használják, közülük csaknem 55 ezren azt állították, hogy csak ezt a nyelvet beszélik.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI