Hat plusz egy tipikus hiba, amit elkövethetsz a nyelvvizsgán

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan alapvető problémát, amiknek a kiküszöbölésével most még nagyobb sikerek közepette szerezheted meg a bizonyítványodat.


1. Nem olvasod el figyelmesen a feladatot

Az első és egyik legalapvetőbb probléma – ami egyébként nem csak a nyelvvizsgán fordul elő -, hogy az izgulás és az abból fakadó figyelmetlenség miatt a vizsgázó bizony nem olvassa végig a feladat leírását, vagy ha ezt megteszi, azt is csak hiányosan. Mindig szánjunk elég időt a leírás átolvasására, és ne siessük el a feladat megoldását, ha van rá lehetőségünk. Az idő ellenünk dolgozik, de ha megtanuljuk megfelelően beosztani, akkor semmi baj nem történhet a vizsgán – legalábbis ilyen jellegű probléma biztos hogy nem.

2. Monológszerű beszélgetés

A szóbeli vizsgán a vizsgázó hajlamos nem a feltett kérdésekre válaszolni, sőt, olykor annyira belefeledkezik a mondandójába, hogy a válasznak még csak a feladat megoldásához sem lesz köze, ezért egy monológszerű, egyoldalú beszéd alakul majd ki, ami egy komolyabb nyelvvizsga esetén sajnos nem kecsegtet pontokkal. Ez a jelenség szintén a nagy izgalom és figyelmetlenség következménye. Figyeljünk oda a feladatra, figyeljünk oda a vizsgáztató(k)ra is, majd igyekezzünk tömör és lényegre törő válaszokat adni.

3. A szükséges idő megfelelő beosztása

Az egyik legnagyobb mumus a vizsgahelyzetek történelmében: az idő. Mindig törekedjünk a lehető legoptimálisabb időbeosztás kialakítására. Ha valamilyen feladat előtt felkészülési időt is kapunk, akkor azt teljes egészében használjuk ki. Mindig ellenőrizzünk le mindent amit csak lehet, de ne essünk túlzásba sem, mert a bizonytalanságból fakadó folyamatos és hosszan tartó ellenőrzés könnyen az idő rovására mehet. A feladatok megoldásánál is igyekezzünk minél tömörebb, de annál értékesebb válaszokat adni. Ne írjunk esszét olyan helyre ahova csak 1-2 rövid mondatot kér a feladat, illetve a feleletválasztós kérdéseknél se gondolkozzunk el túlságosan mélyen a válaszlehetőségeken.


nyelvvizsga.hu, lány ülve tanul, lány ülve olvas egy könyvet, egy nő ülve olvassa a tankönyvet az ablak mellett

forrás: pexels.com


4. Nem jut kellőképpen elég idő minden feladatra

Ez a pontunk az előző pontra utal vissza. Ha nem jut idő minden feladatra, akkor értelemszerűen annál kevesebb pontot tudunk bezsebelni, ami annál rosszabb jegyet fog majd eredményezni a bizonyítvány átvételekor. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az idővel való gazdálkodás elsajátítása. Ez egyébként nem csak vizsgahelyzetben, hanem a való életben is egy kifejezetten hasznos és értékes tudás.

5. Nem a feladat megoldására koncentrálsz

Gyakori hiba, hogy a levél megírásánál bőven elegendő annak terjedelme, de a leadott anyag sajnos nem a megadott témapontokról szól. A probléma több feladattípusra is kivetíthető, és minden esetben ugyanazt jelenti: a vizsgázó nem a feladat megoldására, hanem a szükséges nyelvi szint teljesítésére, illetve a saját gondolataival kapcsolatos témák leírására koncentrál. Persze érthető a dolog, hiszen vizsgahelyzetről van szó – mindenki izgul, csak van aki nem meri bevallani.

Ennek ellenére az egyik legfontosabb dolog egy vizsgával kapcsolatban, hogy mindig a feladatra kell koncentrálni. A koncentrációt segítheti néhány apróbb folyamat is, pl. hallásértési feladatoknál a kérdések elolvasásakor érdemes aláhúzni a kulcsszavakat, hogy a vizsgázó a szöveg hallgatása közben jobban tudjon a lényegre fókuszálni.

6. Akcentus? Jaj, ne!

Még egy mumus, igaz? Ki ne hőkölne vissza a hallásértési feladat közben, ha meghallana egy borzasztóan erős, éles akcentust. Szinte kivehetetlenek a szavak, nem lehet érteni az egészet, ezért már abban se vagy biztos hogy ténylegesen jó nyelvvizsgán ülsz-e…

Habár akcentusa szinte kivétel nélkül minden egyes embernek van a világon, ennek ellenére a probléma leküzdéséhez azt ajánlanánk, hogy a vizsgázó rendszeresen nézzen filmeket vagy híradót eredeti nyelven. Ezen a módon előtérbe helyezheti a minél több akcentussal való találkozás lehetőségét, aminek köszönhetően nagy valószínűséggel nem fogja meglepetés érni az illetőt a nyelvvizsgán megszólaló magnó.

+1: Ne vidd túlzásba!

Az egyik legfontosabb probléma, hogy a vizsgázó túlaggódja magát. Emiatt elkezdődik egy vizsgadrukk-folyamat, ami egy nem egészséges izgalmat kezd el generálni, és ami miatt bizony jó pár ponttól – vagy akár az egész vizsgától – el kell majd köszönni. A folyamat időtartama személyenként változó, van akinél több héten keresztül tart, van akinél pedig csak a vizsga napján jelenik meg. Egy biztos: próbáljunk meg kicsit lazítani a fokozott nyelvi felkészülések közepette, és szenteljünk elég időt a lazításnak és pihenésnek is.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!