Hamis nyelvvizsga- és érettségi bizonyítványok árulásával bukott le egy férfi

A férfi és annak megrendelői ellen emeltek vádat közokirat-hamisítás miatt – tájékoztatta a Veszprém Megyei Főügyészség az MTI-t.


Az ügy 44 éves, Békés megyei vádlottjának ismeretlen társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra.

A jelentkezők a megadott email címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, az árról és az átvétel helyéről. Az adategyeztetést és a szükséges információk megszerzését követően adta át a hamis bizonyítványokat megrendelőinek a Békés megyei férfi.

megbilincselt személy, vádlott személy, hamis bizonyítványok miatt lecsukott férfi

fotó: pexels.com


A hamis bizonyítványokat áruló személy megrendelői között egy polgárdi lakosú férfi is szerepelt, aki nagyságrendileg 360 ezer forint összegben vett felesége nevére középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, amelyet később a veszprémi egyetemen nyújtott be, de az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetéskor kiderült, hogy az okirat nem hiteles forrásból származik.

A vádlott férfitól érettségi bizonyítványt is lehetett vásárolni: egy veszprémi férfi 2019 áprilisában 180 ezer forintot fizetett érte. A bizonyítványt – miután értesült a büntetőeljárásról – megsemmisítette. A férfi párja megadta nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki szintén angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 ezer forintért, de a veszprémi egyetemen erről is kiderült, hogy hamis.

Az ügyészség a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfira végrehajtandó szabadságvesztést és a bűncselekménnyel megszerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást kért, a három megrendelőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Arra a vádlottra pedig, aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, pénzbüntetést indítványozott – olvasható a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében.

Forrás: MTI