György László: a munkaerőpiacnak nagyon szigorú nyelvismerettel kapcsolatos elvárásai vannak

– A felsőoktatási felvételi rendszer átalakítására azért van szükség, hogy a munka világában gyorsan változó követelményekre felkészítsék a magyar munkavállalókat. – mondta el a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


György László kiemelte: most az a cél, hogy ezek a munkahelyek megmaradjanak és a jövő munkahelyeit bebiztosítsák.

„Ezért alakították át a szakképzést, ezért váltottak modellt az egyetemek.”

György László azt mondta, ebben a munkában egy lépés az, hogy átalakítják a felsőoktatási felvételit, „hogy az egyetemek és a hallgatók jobban illeszkedjenek egymáshoz”.

Mint kifejtette, az egyetemeknek több esélyt adnak arra, hogy maguk szabják meg, milyen feltételek szerint szeretnék felvenni a hallgatókat.

„A „modellt váltott” egyetemek esetében az alapján lesz pénz, hogy a náluk végzett hallgatók időben elvégzik-e a képzést és el tudnak-e helyezkedni. Ezért fontos nekik, hogy olyanokat vegyenek fel, akik ezeket a feltételeket tudják majd teljesíteni.”

nyelvvizsga.hu, szótár, idegen nyelvi szótár, nyelvi szótár

forrás: pexels.com


Közölte, az 500 pontból 400 továbbra is az érettségi és a tanulmányi eredmények alapján érhető el, 100 pont viszont az egyetem saját szempontrendszere szerint adható majd.

A nyelvvizsga-kötelezettség megszüntetéséről szólva György László elmondta, azért engedik el „magabiztosan” ezt a kötelezettséget, mert a munkaerőpiacnak nagyon szigorú nyelvismerettel kapcsolatos elvárásai vannak.

„Azt is az egyetemekre bízzuk, hogy milyen nyelvvizsga kötelezettséget várnak el a hallgatóiktól. Arra adunk nekik – a teljesítményelv alapján – finanszírozást, hogy a nyelvi kompetenciákat az egyetemen képesek legyenek fejleszteni.”

– tette hozzá.

Az államtitkár szólt arról, tavalyelőtt 16 ezren, tavaly pedig 21 ezren tettek emelt szintű érettségit idegen nyelvből, ami azt jelenti, hogy ők legalább középfokú nyelvi kompetenciáikról tettek tanúbizonyságot.

„Egyre inkább úgy jönnek ki a diákok a köznevelésből, hogy rendelkeznek azokkal a nyelvi kompetenciákkal, amelyek a világban való boldoguláshoz, a társalgáshoz szükségesek. Az egyetemeken pedig az a cél, hogy a szaknyelvi kompetenciákat fejesszék.”

Az államtitkár az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában a nyelvvizsga-kötelezettség megszüntetéséről szólva kiemelte: a munkaerőpiac nem nyelvvizsgát, hanem nyelvi kompetenciákat vár el, hogy az álláskereső meg tud-e szólalni a szakmájában, képes-e szakszöveget értelmezni.

„Ennek volt jó példája a nyelvvizsga-amnesztia, amit a koronavírus-járvány alatt biztosítottak. Ebből az látszott, hogy a munkaerőpiac nagyon gyorsan “felszívta” azokat a friss diplomásokat, akik az amnesztia révén jutottak oklevélhez.”


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: MTI