Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája továbbra is fontosnak tartja az idei évben elrendelhető nyelvvizsgamentesség lehetőségét.


Egészen pontosan azt szeretnék, ha az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára – beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is – nyelvvizsga-amnesztiát rendelne el a kormány. A rendelet értelmében az augusztus 31-éig záróvizsgát tett, végzős hallgatóknak nem lenne szükségük nyelvvizsgára a diploma megszerzéséhez.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint a HÖOK vezetősége hétfőn Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkárával, valamint Rácz Zsófiával, fiatalokért felelős – a családokért felelős tárca nélküli minisztert segítő – helyettes államtitkárral és Hankó Balázzsal, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral egyeztetett.

A döntés sürgősségét indokolja, hogy azok a hallgatók, akik szeretnének mesterszakon továbbtanulni, július 8-áig pótolhatják a továbbtanuláshoz szükséges dokumentumok feltöltését a felvi.hu oldalán – írták.

forrás: unsplash.com


A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek. Közöttük – mint kiemelték – jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi- és agrárszakemberek,

“akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak”.

A HÖOK felhívta a figyelmet, hogy a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett. Az online tanórák mellett távolléti formában kellett vizsgázniuk, emellett jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni lassan másfél éve. Sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani – sorolta az érdekképviselet.

Forrás: MTI