Fokozatosan zuhan a nyelvvizsgázók száma

A 2010-es években az angol nyelvtudással rendelkezők száma minden évben 80 és 100 ezer között alakult, míg ez a szám az utóbbi két évben a 70 ezret sem érte el. A vizsgázók létszáma évről évre csökken, ezt mi sem tükrözi jobban, hogy idén „csak” 54 ezren tettek nyelvvizsgát angolból.

2018. január 1-je óta van lehetőség a nyelvvizsgához tartozó anyagi támogatás igénylésére. A VilágGazdaság felvette a kapcsolatot a Magyar Államkincstárral (MÁK), amelynek köszönhetően egy részletes lista került elő a nyelvvizsgával kapcsolatos támogatások éves lebontásáról – így kiderült az is, hogy az első két évben ítélték oda a legtöbb vizsgázónak a támogatást, amely létszám évről-évre folyamatosan csökkent.

A koronavírus-járvány első évétől tapasztalható visszaesés mögött valószínűleg a kormány által kiadott nyelvvizsga-amnesztia áll: a törvénymódosítás értelmében ebben az időszakban az is kézhez kaphatta diplomáját aki nem rendelkezett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal.


nyelvvizsga.hu, szótár, nyelvtanulás

forrás: pexels.com


A nyelvvizsgamentességről szóló rendeletet 2021-ben is megszavazták, ráadásképpen ahogy azt előző cikkünkben már megírtuk, úgy az Országgyűlés elé terjesztettek egy olyan törvényjavaslatot is, amely alapján a felsőoktatási intézmények nagyobb autonómiával rendelkeznének,

így a főiskolák vagy egyetemek maguk dönthetnék el, hogy szükség van-e nyelvvizsgára a diploma átvételéhez.

Rohamos csökkenés

A hivatalos statisztika alapján a 2010-es években az angol nyelvtudással rendelkezők száma minden évben 80 és 100 ezer között alakult, míg 2021-ben és 2020-ban a 70 ezret sem érte el. A vizsgázók létszáma évről évre csökken, ezt mi sem tükrözi jobban, hogy idén „csak” 54 ezren tettek nyelvvizsgát angolból. A németből nyelvvizsgázók száma megfeleződött – 2013-ban még 28 ezren voltak, tavaly már csak 14 ezren.

A teljes cikket a VilágGazdaság weboldalán lehet megtekinteni!


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: VG.hu