Felvételi és nyelvvizsga: ne hagyjuk veszni a többletpontokat!

Összeírtunk néhány nyelvvizsgával és az arra vonatkozó többletpontokkal kapcsolatos alapszabályt a felsőoktatásba jelentkezők számára. Ha felvételizőként van nyelvvizsgád, vagy nincs, de tervezel nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni, akkor ez a cikkünk Neked szól!


Az első és legfontosabb szabály, hogy a felvételi eljárás során csak a közép- és felsőfokú nyelvvizsgákért jár többletpont, az alapfokú nyelvvizsgáért nem. A pontosság kedvéért: a középfokú (B2-es) nyelvvizsga 28 pontot, a felsőfokú (C1-es) nyelvvizsga pedig 40 pontot ér.

Csak a szóbeli része sikerült a nyelvvizsgának, az írásbeli része még nincs meg. Így is kaphatok többletpontokat a felvételinél?

Sajnos közép- és felsőfokon is csak és kizárólag a komplex nyelvvizsga-bizonyítványért jár többletpont. Ennek értelmében csak a részvizsgákért (legyen az írásbeli vagy szóbeli rész) nem lehet többletpontot kapni. A szabály alól felmentést kapnak a fogyatékossággal élő jelentkezők, amennyiben szakvéleménnyel alá tudják támasztani, hogy a komplex nyelvvizsgát hátrányos helyzetük miatt nem áll módjukban megszerezni.

Nyelvvizsgám és emelt szintű érettségim is van ugyanabból a nyelvből. Mindkettőért kaphatok többletpontokat?

Amennyiben a jelentkezőnek egy nyelvből emelt szintű érettségije és nyelvvizsgája is van, akkor csak az emelt szintű érettségit fogják majd beszámítani a többletpontok közé, ami 50 pluszpontot jelent. Ez abban az esetben történhet meg, ha az adott nyelv kötelező vagy választható érettségi tárgyként szerepel az adott szak felvételijénél. Ha a választott szak esetében ez nem számít, akkor nem az emelt szintű érettségiért, hanem a nyelvvizsgáért fog többletpontokat kapni a jelentkező (ami középszintű nyelvvizsga esetében 28 pontot, felsőszintű nyelvvizsga esetében 40 pontot ér).

nyelvvizsga.hu, nyelvvizsga és felvételi, felvételi többletpontok

fotó: pexels.com


Ha két nyelvből is van nyelvvizsgám, akkor az kétszer annyi többletpontot jelent?

A jelenlegi jogszabály értelmében a felvételi eljárás során a nyelvtudásért maximum 40 többletpontot lehet kapni. Ez azt jelenti, hogy ha két középfokú nyelvvizsgáról is van szó (amely nyelvvizsga-bizonyítványok kétszer 28, azaz 56 pontot érnének), a maximális pontszám miatt csak 40 pluszpontot fog kapni a jelentkező. Fontos megemlíteni, hogy az emelt szintű érettségivel kapcsolatban is hasonló a helyzet: ha a jelentkező két emelt szintű érettségivel és egy nyelvvizsgával is rendelkezik, akkor a nyelvvizsgáért már nem jár többletpont, hiszen a felvételi eljárás során a maximálisan összegyűjthető többletpontok száma 100.

Ha a választott nyelvből tett emelt szintű érettségim eredménye nem éri el a 45 százalékot, akkor is kaphatok többletpontokat?

A jelenlegi jogszabály értelmében a választott nyelvből tett emelt szintű érettségi csak akkor ér többletpontokat a felvételinél, ha legalább 45 százalékos eredményt ért el a jelentkező.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

És végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu