Felsőfokú nyelvvizsga és érettségi? Ráadásul egyszerre?

Mindössze két feltételt kell teljesíteniük azoknak a tanulóknak akik két tannyelvű oktatásban vesznek részt annak érdekében, hogy nyelvvizsgával egyenértékű érettségi bizonyítványt kapjanak a kezükbe.


„Az általános tanrendben tanulókkal ellentétben, a két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban résztvevő diákok felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot szerezhetnek az érettségijükkel.”

– olvasható az idézett feltétel az Oktatási Hivatal honlapján.

A vizsgaszabályzat alapján a következő feltételeknek kell teljesülnie a hőn áhított bizonyítványok átvételéhez:

  • Legalább középszinten, két vizsgatárgy teljesítése célnyelven
  • Célnyelvből emelt szinten legalább 60 százalék elérése

nyelvvizsga.hu, piros pulcsis hölgy egy szürke borítójú könyvet olvas

forrás: pexels.com


Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az adott intézménynek nincs ezzel kapcsolatban semmilyen kikötése, akkor ebben az esetben a két vizsgatárgy szintjét a tanuló választja ki, továbbá azt is, hogy mely tantárgyakból szeretne leérettségizni (a választott nyelven).

Ez mind szép és jó, azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy ezzel a lehetőséggel csak egyszer van lehetősége élni a tanulónak. Ha az érettségi nem sikerül, akkor a továbbiakban tett szintemelő vagy ismétlő vizsgák megszerzésekor a bizonyítvány már nem megváltoztatható. Ehhez tartozik az is, hogy az adott nyelvből ismételt, emelt szintű érettségin elért pontokért legfeljebb középfokú nyelvvizsgának megfelelő bizonyítványt lehet kapni.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!

Forrás: Eduline.hu