Elveszett a nyelvvizsga-bizonyítvány! Mit lehet ilyenkor tenni?

Mit lehet tenni abban a helyzetben, ha nem találjuk nyelvvizsga-bizonyítványunkat pedig éppen égető szükség lenne rá? Mint a legtöbb esetben, úgy a lehetőségek most is korlátozottak, de nem kell semmitől sem tartani: a probléma kimenetele attól függ, hogy az illető mikor szerezte meg nyelvvizsga-bizonyítványát.


Az elején fontos leszögezni, hogy azok, akik már egyszer elvesztették államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványukat, nem kaphatnak másolatot ugyanarról a vizsgáról. Az Oktatási Hivatal (OH) helyette egy ún. „hatósági igazolványt” állít ki, amely a későbbiekben igazolja majd az előzetesen már megszerzett nyelvvizsgát.

Az Oktatási Hivatal kizárólag annak a nyelvvizsga-bizonyítványnak állít ki hatósági igazolványt, amelyet 2000. január elseje után szerzett meg az illető. Azok, akik 2000 előtt tettek nyelvvizsgát, nem kérhetnek igazolást elveszett bizonyítványukról.


nyelvvizsga.hu, kétségbeesett férfi, szomorú férfi, ülő, szomorú férfi a fejét fogja

forrás: pexels.com


A kérelem díjmentesen benyújtható akár személyesen, akár postai úton vagy e-mailben az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) hivatalos honlapján látható elérhetőségek kapcsán.

Hiánytalan kérelem esetén az ügyintézés ideje 8 nap, míg hiánypótlás esetén legfeljebb 60 napot vehet igénybe az igazolvány kiállítása. Fontos megjegyezni, hogy a postázási időt nem számítják bele az ügyintézési határidőbe, így ha az új állás vagy pályázati dokumentum miatt sürgősen szüksége van rá az illetőnek, akkor érdemes időben intézkedni, mert a hiánytalanul benyújtott kérelem jelentős időt takaríthat meg.

További információk az elveszett, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok pótlásáról az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Osztály (NYAK) hivatalos honlapján találhatóak.


Ha érdekel a téma és úgy érzed, hogy maradt még kérdésed ezzel kapcsolatban, akkor érdemes ellátogatnod oldalunk Hasznos infók menüpontjára is, ahol további nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésekre kaphatsz választ. Ha pedig a nyelvtanulással kapcsolatban esetleg angol vagy német nyelv felé szeretnél orientálódni, akkor oldalunk Nyelvtanulás menüpontjában találhatsz angol és német nyelvű szintfelmérőket, különféle tananyagokat, szószedeteket, illetve a nyelvtanulást és vizsgázást segítő tippeket és trükköket!

Végül de nem utolsó sorban: ha nyelvvizsgára készülsz, de még nem választottad ki a számodra megfelelő nyelvvizsgaközpontot és vizsgarendszert, akkor az előbbi kiválasztásában nagy segítségedre lesz a Nyelvvizsgaközpontok aloldalunk, ha pedig az utóbbival kapcsolatban lennének kételyeid, akkor a Nyelvvizsgák összehasonlítása menüpontot Neked találtuk ki!